16 Σεπτεμβρίου 2014

Μεγάλα αβγά - μικρά καλάθια

Ο Α. Τσίπρας νίκησε καθαρά στα σημεία τον Α. Σαμαρά στο προεκλογικό τερέν της Θεσσαλονίκης. Τα «τρίποντα» είχαν σχέση με μικρές αλλά απαραίτητες κινήσεις μερικής ανακούφισης των θυμάτων του Μνημονίου, που δεν απαιτούν ανατροπές στον προϋπολογισμό, αλλά μια ρεαλιστική διαχείριση της πραγματικότητας.Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ευθέως ότι «το χρέος εσωτερικού», δηλαδή οι οφειλές σε Εφορία και Ταμεία, που συσσωρεύτηκαν κυρίως μετά την επιβολή του Μνημονίου, παίρνει τη μορφή βόμβας και επομένως κανένα πρόστιμο και κανένας πλειστηριασμός δεν πρόκειται να την αφοπλίσει. Γι' αυτό και ανακοίνωσε μέτρα διαχειριστικά, με αύξηση δόσεων, κατάργηση πλειστηριασμών και άλλων περιοριστικών, εκφοβιστικών και αντισυνταγματικών μέτρων.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα μέτρα για ηλεκτροδότηση 300.000 νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας και κατάργησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.Τα μέτρα αυτά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να ανατρέψουν τον προϋπολογισμό ούτε να διογκώσουν τη δημοσιονομική τρύπα του 2015-16, που θέλει και αυτή την Πυθία της για να οριστεί. Δείχνουν όμως μια μέριμνα αποκατάστασης των κατάφωρων μνημονιακών αδικιών σε οικονομικά ασθενείς και μικρομεσαίους, που συνοδεύεται φυσικά από μια επίδειξη θάρρους
.
Αυτού του θάρρους που λείπει από την παρούσα κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ίδια μέτρα θα μπορούσε η οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα και η κυβέρνηση Σαμαρά, να υλοποιήσει μονομερώς από το καλοκαίρι. Δεν το έπραξε όμως. Ο κ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη περιορίστηκε σε νεφελώδεις προαναγγελίες. Και ο Α. Τσίπρας τον πρόλαβε. Τώρα, οποιαδήποτε ανάλογα μέτρα της κυβέρνησης, απλώς θα ερμηνευθούν ως ουρά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε ακόμα να περιγράψει τους χειρισμούς του για τη διευθέτηση του εξωτερικού χρέους. Οι εναλλαγές στη σκέψη του ανάμεσα σ' αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ (διαγραφή μέρους του χρέους - απομείωσή του - αμοιβαιοποίησή του) μέσα σ' ένα μελλοντικό και φιλικό(;) περιβάλλον -αλλά πάντως αντιμερκελικό- δεν έπεισαν ούτε για τη σταθερότητά του ούτε για την αποδοτικότητά του. Το περίφημο «κούρεμα» μπορεί να προέλθει κυρίως από την ΕΚΤ, όχι όμως και από το διμερή διακρατικό δανεισμό από χώρες της Ευρωζώνης, φιλικές και μη προς την Ελλάδα. Οι πρόσθετες απαιτήσεις του κ. Τσίπρα για εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ποσοτική χαλάρωση κανόνων της ΕΚΤ, ευρωπαϊκό New Deal κ.λπ., ανοίγουν, ίσως, μια κερκόπορτα διαμόρφωσης μιας ειδικής οικονομικής σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι οπαδοί του grexit...

Κάτω από τις γραμμές, η ομιλία του κ. Τσίπρα ανέδιδε μια πραγματική αγωνία για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».Η προοπτική αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ισχνή και κατ' ουσίαν βρίσκεται στα χέρια μιας κλυδωνιζόμενης Ν.Δ. και ενός σπαρασσόμενου ΠΑΣΟΚ.Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οφείλει να προσαρμοστεί στην ιδέα της «συγκατοίκησης» στο Μαξίμου. Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλει να εθιστεί στην τέχνη της σύνθεσης αντίθετων θέσεων - πράγμα ακόμα δύσκολο γι' αυτόν.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=447385