16 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ BERTELSMANN ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Κρίση και λιτότητα αύξησαν το χάσμα Βορρά-Νότου

Κρίση και λιτότητα αύξησαν το χάσμα Βορρά-Νότου
Του Γιώργου Παυλόπουλου
«Μπορεί η Ευρώπη να κάνει ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση της οικονομικής σταθεροποίησης, όμως το επίπεδο της κοινωνικής δικαιοσύνης έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες χώρες-μέλη. Η κοινωνική ανισορροπία ανάμεσα στις ευμαρείς βόρειες χώρες και την πλειονότητα των χωρών της νότιας και ν.α. Ευρώπης έχει ενταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Αυτή είναι η βασική διαπίστωση της έρευνας με τίτλο «Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Ε.Ε.», που διεξήγε χθες το γερμανικό ινστιτούτο Bertelsmann.

ΔΙΧΑΣΜΟΣ
Από την πλευρά του, το περιοδικό Der Spiegel έκανε το εξής σχόλιο παρουσιάζοντας την έρευνα στην ιστοσελίδα του: «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοινωνικό διχασμό. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, την εκπαίδευση και το επίπεδο ζωής, το χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο έχει μεγαλώσει -η δε Γερμανία έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο».Όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, σύμφωνα με τον δείκτη που έχει επινοήσει το συγκεκριμένο ινστιτούτο (SJI), τις τρεις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους «28» της Ε.Ε. καταλαμβάνουν οι τρεις σκανδιναβικές χώρες -Σουηδία, Φινλανδία και Δανία.

Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ενίσχυση της Ακροδεξιάς στις χώρες αυτές (με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Σουηδίας) αποτυπώνει ακριβώς την ανησυχία τους για τον «κίνδυνο» η βοήθεια προς τους φτωχότερους εταίρους της Ε.Ε. και η αύξηση της ροής μεταναστών στο έδαφός τους να υπονομεύσει το επίπεδο ζωής τους..Στο αντίπερα άκρο βρίσκονται οι χώρες του Νότου, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη έναντι του 2011 σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους της Ε.Ε. (βλ. πίνακα). Στις αμέσως προηγούμενες θέσεις βρίσκονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, αλλά και η Ιταλία, όπου ο SJI έχει καταγράψει επίσης μια σημαντική «βουτιά» σε σύγκριση με το 2011, αποτυπώνοντας τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ρέντσι.Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί και η Ισπανία, ενώ η Γαλλία καταφέρνει για την ώρα να συγκρατεί τη σχετικά υψηλή θέση της.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113348356