19 Ιουλίου 2014

Γκιούλ: Προτεραιότητα της Τουρκίας η συναιτερική λύση - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/145563#sthash.Uo8Ztpwz.dpuf

Από: Sigmalive Ως μια από τις προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλλάχ Γκιουλ, ο οποίος βρίσκεται από το απόγευμα παράνομα στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου.Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλλάχ Γκιουλ έγινε δεχτός μετά την άφιξη του στα κατεχόμενα σε επίσημη τελετή στην λεγόμενη προεδρία και ύστερα είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα. Στην συνέχεια σε τελετή του απονεμήθηκε “το μετάλλιο κράτους” του ψευδοκράτους.Ο κ. Γκιουλ συναντήθηκε και με την λεγόμενη πρόεδρο της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ καθώς και με μέλη του “υπουργικού” συμβουλίου. Στην συνέχεια δόθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Γκιουλ-Ερογλου.


"Θετικοί οι παράγοντες για ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό"
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Γκιουλ είπε πως υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου, με επιτυχία. Τόνισε ότι επιθυμούν τον σχηματισμό ενός νέου συνεταιρικού κράτους μετά από ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, το συντομότερο δυνατό.

Ανέφερε ότι με τον κ. Ερογλου συζήτησαν για τις συνομιλίες και επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά για την συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι η τουρκική πλευρά κάνει ό,τι δυνατόν για την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και συνολικής λύσης στην Κύπρο.

Σημείωσε πως το Κυπριακό συζητείται εδώ και 50 χρόνια με τα  Ηνωμένα Εθνη να βρίσκονται στο νησί αυτήν όλη την χρονική περίοδο. Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να δίνει την υποστήριξη της στην τ/κ πλευρά μέχρι την επίτευξη λύσης.

Λέγοντας ότι ορισμένες ευκαιρίες έχουν χαθεί στο παρελθόν, ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι ανοικτού τύπου διαδικασίες διαπραγματεύσεων προκαλούν να χαθούν ευκαιρίες σημειώνοντας ότι επιθυμούν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με ένα αποφασιστικό χρονοδιάγραμμα.

Επεσήμανε ότι μια συνολική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις και συμφιλίωση θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών και της περιοχής. Σημείωσε ότι οι τραγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υποχρεώνουν ώστε το κυπριακό να επιλυθεί, ώστε η λύση να δώσει την ευκαιρία για ειρήνη, σταθερότητα στο νησί αλλά και στην περιοχή.

Διαβεβαίωσε ότι η στήριξη τους σε “μια κοινή εθνική υπόθεση” θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Υπέδειξε ότι η ειλικρίνεια της τ/κ πλευράς επιδείχθηκε το 2004 με το δημοψήφισμα.

Είπε πως η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Ευχήθηκε όπως μια συμφωνία επιτευχθεί όσον πιο σύντομα που θα διασφαλίζει το στάτους ισότητας της “τουρκικής Κύπρου” που είναι “συνιδιοκτήτης” του νησιού.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως επιθυμούν λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών που θα είναι “διζωνικός νέος συνεταιρισμός με πολιτική ισότητα και δύο συνιστώντα κρατίδια με στάτους ισότητας”. Διευκρίνισε ότι η επιθυμία τους είναι λύση με συνεταιρικό κράτος, αν και υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως σημείωσε, που μπορούν να μπουν στην διαπραγμάτευση. Ο κ. Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα “δεν θα αφήσει ποτέ τους Τ/κ να είναι μειοψηφία σε ένα ε/κ κράτος”.

Συνέχισε για να πει ότι η Τουρκία πάντα θα υποστηρίζει τους Τ/κ για την ασφάλεια και ανάπτυξη τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Γάζα, ο κ. Γκιουλ είπε πως το Ισραήλ δεν είναι μέρος του κυπριακού ζητήματος αλλά ένα διαφορετικό θέμα. Ευχήθηκε ειρήνη στην Μέση Ανατολή και εξέφρασε υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους. Ανέφερε πως αν υπάρξει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και λύση στην Κύπρο, τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι εφικτό να διοχετεύονται μέσω Τουρκίας.

Ο κ. Γκιουλ έδωσε στήριξη στον Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, λέγοντας πως συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την λύση κάτι, που όπως είπε, βλέπει η διεθνής κοινότητα. Χαρακτήρισε επίσης την επίσκεψη Μπάιντεν στο νησί ως πολύ σημαντική.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές που μπορούν να μπουν στην διαπραγμάτευση, ο κ. Γκιουλ είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την ειλικρίνεια της Τουρκίας να συνεισφέρει στην επίτευξη λύσης. Κανείς δεν θέλει, συνέχισε, ένα θέμα διαφωνίας 50 χρόνων να διαιωνίζεται, σημειώνοντας πως εναλλακτική επιλογή είναι να συζητηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως έγινε και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Είπε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις “πραγματικότητες” στο νησί ώστε να επιτευχθεί λύση σημειώνοντας πως ό,τι αποδεχθεί η τ/κ πλευρά θα στηριχθεί από αυτούς. Οσον αφορά τις διάφορες επισκέψεις των διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει αυτές τις επισκέψεις και δεν είναι στο σημείο να αποδεχθεί τον Τ/Κ διαπραγματευτή. Ανέφερε ότι τέτοιες επισκέψεις στην Αθήνα και Αγκυρα στο παρελθόν θεωρούνται αδύνατες, και είναι κάτι που δίνει ελπίδα. Πρόσθεσε ότι επισκέψεις μπορούν να γίνουν στην Κύπρο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και να υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να συζητηθούν σημαντικά πράγματα. Τέτοιες επισκέψεις, σημείωσε, είναι θετικές, είναι εποικοδομητικά βήματα.

Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν στα θέματα που μπορούν και σε εκείνα που έχουν χάσματα να βοηθηθούν από τα Ηνωμένα Εθνη.

Σε ερώτηση για το μέλλον της στρατιωτικής και εμπορικής συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ, είπε πως καταδικάζουν τα επεισόδια και επιθυμούν να τελειώσουν. Πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει όραμα για ειρήνη μεταξύ των δύο κρατών, ώστε οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί να ζουν μαζί σημειώνοντας ότι οι τελευταίες επιδρομές του Ισραήλ εμποδίζουν αυτό το όραμα.

Ερογλου: Στρατηγικής σημασίας στη Μέση Ανατολη η Κύπρος

Από την πλευρά του ο Τ/Κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είπε ότι η Κύπρος είναι στρατηγικής σημασίας στην Μέση Ανατολή που έχει ενεργειακά αποθέματα, θέση που ενδυναμώνεται με τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο και κάνει την Τουρκία σταυροδρόμι των γραμμών ενέργειας, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες και απειλές.

Τόνισε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία, και πως η τ/κ πλευρά συνεχίζει με ειλικρινείς προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης. Επανέλαβε ότι "η επιχείρηση της 20ης Ιουλίου" σταμάτησε το αίμα στην Κύπρο και άνοιξε τις πύλες στον δρόμο της ειρήνης, έγινε για την ασφάλεια των Τ/κ, για να φέρει σταθερότητα στην Κύπρο. Ανέφερε ότι ο λόγος μη επίτευξης λύσης είναι η μη αποδοχή των “πραγματικοτήτων” από την ε/κ πλευρά που δέχεται την υποστήριξη μερικών χωρών.

“Αρκετά, όμως. Οι Τ/κ δεν μπορούν να είναι στην αβεβαιότητα περισσότερο. Το να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε αύριο είναι δικαίωμα του λαού μας”, είπε σημειώνοντας ότι η λεγόμενη απομόνωση προκαλεί ντροπή στην ανθρωπότητα.

Αναφερόμενος στην συνεργασία με την Τουρκία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει το αποτέλεσμα που επιθυμούν στο κυπριακό σύντομα.
ΠΗΓΗ - ΑΠΕ