19 Ιουλίου 2014

Κυπριακό: Ομοιότητες με την εποχή του Αττίλα

Σάββας ΚαλεντερίδηςΑσφαλώς στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, όπως υπάρχουν πράγματα που λέγονται για να εξυπηρετήσουν κάποιον σκοπό. Αυτό θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ισχύει και για τα περί το Κυπριακό. Ομως όσα ειπώθηκαν δημοσίως μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας, με αφορμή την απαράδεκτη δήλωση του πρέσβη Μητσιάλη στη Λευκωσία και την ακατανόητη σιωπή της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κατάπτυστο και προκλητικό κείμενο που κατέθεσε η Τουρκία επισήμως στην Ε.Ε., στο οποίο αποκαλείται ως «τεθνεώσα» η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πέραν πάσης λογικής.Της αθλιότητας της Τουρκίας προηγήθηκε ένα αχαρακτήριστο ολίσθημα του γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρέσβη Α. Μητσιάλη, ο οποίος, επισκεπτόμενος τη Λευκωσία στο πλαίσιο των διεργασιών και των διαπραγματεύσεων που γίνονται για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σε δημόσια δήλωσή του εξίσωσε το θύμα με τον θύτη, ενώ μίλησε και για τουρκοκυπριακό λαό, εξισώνοντας Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους!



Κατά την άποψή μας είναι άστοχο να επιρρίπτει κανείς όλες τις ευθύνες στον κ. Μητσιάλη, το ποιόν και την ποιότητα του οποίου, παρεμπιπτόντως, γνωρίζουν όλοι στο ΥΠΕΞ, αλλά και η ελληνική κοινότητα στο Λονδίνο, όπου υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος. Η δήλωση που έκανε έγινε με βάση οδηγίες που είχε και αυτή αντικατοπτρίζει την πνευματική και την εθνική υπόστασή του, την πολιτική του ελληνικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, αλλά και τη νοοτροπία που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του κέντρου της ελληνικής διπλωματίας.
Παραμονές πραξικοπήματος, το οποίο στην ουσία το υπηρέτησαν ΚΑΙ οι Ελληνες διπλωμάτες που υπηρετούσαν τότε στη Λευκωσία και την Αθήνα, ένας Ελληνας ανώτατος διπλωμάτης, μιλώντας σε ένα πληγωμένο νησί, σε μια διχοτομημένη πόλη, σε έναν προσφυγοποιημένο μαυροφορεμένο λαό, έχει το θράσος -έστω και κατόπιν αναλόγων οδηγιών- στη σκιά της τουρκικής σημαίας που σκεπάζει τον Πενταδάκτυλο να εξισώνει τον θύτη με το θύμα και να μιλά για ευθύνες και των δύο πλευρών στο Κυπριακό, όταν στο νησί υπάρχουν 40.000 στρατός κατοχής!

Το ανωτέρω ολίσθημα, που θύμισε τις μέρες που προηγήθηκαν του προδοτικού πραξικοπήματος και της εισβολής, όταν και πάλι κάποιοι Ελληνες διπλωμάτες εκτελούσαν… οδηγίες, άλλοι συμμετέχοντας σ’ αυτό και άλλοι σιωπώντας, αποτέλεσε προάγγελο της αχαρακτήριστης στάσης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., που έκανε αποδεκτό ένα άθλιο και από κάθε άποψη απαράδεκτο επίσημο έγγραφο της Τουρκίας, στο οποίο χαρακτηρίζεται η Κύπρος, πλήρες μέλος της Ε.Ε., «τεθνεώσα».Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ε. Βενιζέλος αποφάσισε να κάνει ρηματική διακοίνωση στην πληγωμένη από λάθη της Αθήνας Κύπρο, επειδή η Ελληνοκύπρια ευρωβουλευτής κ. Θεοχάρους, που είναι πλήρως αυτεξούσια και δεν έχει καμία σχέση με την κυπριακή κυβέρνηση, ζήτησε να μάθει από τον κ. Βενιζέλο σε ποιες ενέργειες προέβη ως προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. στο απαράδεκτο και κατάπτυστο έγγραφο της Τουρκίας.

Για να γίνουμε κατανοητοί, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εγκάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου με μια άκρως επιθετική και σχεδόν εχθρική διπλωματική κίνηση που είναι λίγο πριν από τη… διακοπή των σχέσεων, για ερώτηση που του επέβαλε ευρωβουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο ως προεδρεύοντα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.Θα θέλαμε να επισημάνουμε στους αναγνώστες μας και σε όσους έχουν ώτα ακούειν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το Κυπριακό έχουν πολλές ομοιότητες με όσα συνέβαιναν το διάστημα που προηγήθηκε του πραξικοπήματος και της εισβολής στην Κύπρο.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των σοβαρότερων γεωπολιτικών εξελίξεων των τελευταίων 100 χρόνων, με τα σύνορα στις γειτονικές χώρες της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής να αλλάζουν και τη Λευκωσία να δέχεται εκδικητικές πιέσεις για το «ΟΧΙ» του Σχεδίου Ανάν με την εφαρμογή ενός άλλου χειρότερου σχεδίου, ο Ελληνας διπλωμάτης, ο υπουργός Εξωτερικών και η κυβέρνηση στο σύνολό της, αντί να διδαχτούν από τα πικρά διδάγματα της Ιστορίας και των προκατόχων τους, δείχνουν απαράδεκτη εθνική ανευθυνότητα και αναισθησία, χαρακτηρίζοντας με τις πράξεις τους όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά ολόκληρη τη χώρα.
Παρέλκει φυσικά να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι, αν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και η υπόλοιπη Ελλάδα…

Σάββας Καλλεντερίδης