08 Ιουλίου 2014

Εκπαραθυρώνουν τον Μάλικι

 Το Ιράκ διαψεύδει τους ισχυρισμούς των εξτρεμιστών ισλαμιστών ανταρτών ότι ο εικονιζόμενος που κάνει κήρυγμα σε τζαμί της Μοσούλης είναι ο «χαλίφης» Αλ Μπαγκντάτι REUTERSΤου Νικόλα Ζηργάνου Αν και απομονωμένος και πανταχόθεν βαλλόμενος, ακόμη και από τους συμμάχους και ομόδοξούς του σιίτες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, αρνείται να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για την προεδρία της κυβέρνησης και επιζητεί μια τρίτη θητεία παρά τις αντιδράσεις. Ο Μάλικι, ηγέτης του κόμματος «Κράτος Δικαίου», ανακοίνωσε πως θα παραμείνει «στρατιώτης, υπερασπιστής των συμφερόντων του Ιράκ και του λαού του», την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα που απαρτίζουν τον σιιτικό συνασπισμό εξουσίας απεργάζονται την αντικατάστασή του με άλλο στέλεχος του «Κράτους Δικαίου», του κόμματος που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Απριλίου.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και σχεδόν έναν μήνα από την κατάρρευση του ιρακινού στρατού και την προέλαση των τζιχαντιστών ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους» στα σουνιτικά εδάφη του Ιράκ, το ιρακινό κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για την εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου, προέδρου της χώρας, πρωθυπουργού και κυβέρνησης.

Ομως, φαίνεται να διαμορφώνεται μια πλειοψηφική, διεθνοτική και διαθρησκευτική τάση μεταξύ Κούρδων, σουνιτών και σιιτών (πλην του Μάλικι) για συναινετική εκλογή των ανώτατων αξιωμάτων της χώρας και δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του κόμματος του Μάλικι, ωστόσο χωρίς την παρουσία του αμφιλεγόμενου σιίτη ηγέτη που κυβέρνησε το Ιράκ τα τελευταία οκτώ χρόνια, με την υποστήριξη τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Τεχεράνης.

Τώρα, οι Αμερικανοί, οι Αραβες σουνίτες, οι Κούρδοι, οι χριστιανοί, αλλά και πολλοί σιίτες κατηγορούν τον Μάλικι ότι λειτούργησε περισσότερο ως σιίτης πολιτικός και λιγότερο ως πρωθυπουργός όλων των ιρακινών πολιτών, ενώ ταυτόχρονα, με τη διχαστική πολιτική που ακολούθησε, περιθωριοποίησε τους σουνίτες και τους έστειλε στην αγκαλιά του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των σιιτών, Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι και οι σιίτες ηγέτες, ο πρώην πρωθυπουργός επί αμερικανικής κατοχής, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι (και το κόμμα Εθνική Συμμαχία του Ιράκ), ο πανίσχυρος αντι-αμερικανός μουλάς Μοκτάντα αλ Σαντρ (του κόμματος Αλ Αχράρ) και ο μετριοπαθής αρχηγός του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράκ, Αμάρ αλ Χακίμ, φαίνεται να συγκλίνουν στην εκπαραθύρωση του Μάλικι, προκειμένου να μείνει η χώρα ενωμένη, έστω και τύποις, και να αντιμετωπιστούν πολιτικά και στρατιωτικά οι σουνίτες εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

«Για να σωθεί η χώρα…»

Χακίμ και Τζαφάρι συζήτησαν το θέμα χθες, ο Σαντρ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ανοιχτά ζητάει από τον Μάλικι να αποχωρήσει και ο Μεγάλος Αγιατολάχ υποστηρίζει δημοσίως την ουδετερότητά του και τη μη ανάμιξή του στην πολιτική, κατ’ ιδίαν όμως υποστηρίζει την αντικατάσταση Μάλικι και την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης διευρυμένης αντιπροσωπευτικότητας, προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Κι ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, που έχει παραλύσει τη χώρα και το παρασκήνιο οργιάζει, στο προσκήνιο των μαχών, οι ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν όλα τα εδάφη που κατέκτησαν και να απειλούν τη Βαγδάτη. Οι άντρες με τις μαύρες σημαίες βρίσκονται 60-70 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα και απειλούν τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Αλ Μουθάνα, πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο.

Χθες διαψεύστηκε τελικά η αυθεντικότητα βίντεο που υποτίθεται ότι αναπαριστούσε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αλ Μπαγκντάτι, να κάνει κήρυγμα σε τζαμί της Μοσούλης.

Την Παρασκευή ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν την ταφή στο Σιράζ ιρανού πιλότου, που σκοτώθηκε «υπερασπιζόμενος» το ιερό σιιτικό τέμενος στη Σαμάρα του Ιράκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη απώλεια Ιρανού εθελοντή που σκοτώθηκε σε μάχη σε ιρακινό έδαφος. Παραμένει πάντως ασαφές αν ο πιλότος πέθανε στο έδαφος και κάτω από ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του.

Ως σημάδι επέκτασης της κρίσης και του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν για τη σταθερότητα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή οι ισλαμιστές σουνίτες αντάρτες εκλαμβάνουν στο Ριάντ την επίθεση τζιχαντιστών σε μεθοριακό σταθμό στα σύνορα της Υεμένης με τη Νότιο Σαουδική Αραβία. Κομάντο από έξι άτομα της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» κατέλαβε για λίγη ώρα τον συνοριακό σταθμό Ουαντία και σκότωσε έναν Σαουδάραβα αξιωματικό και δύο στρατιώτες. Τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν μετά από καταδίωξη, ένας συνελήφθη τραυματισμένος και δύο ανατινάχτηκαν όταν περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν συλλάβει μέσα στον περασμένο Μάιο 62 άτομα με την κατηγορία της τρομοκρατίας και πρόσφατα εξάρθρωσαν στο έδαφός τους πυρήνες τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.