08 Ιουλίου 2014

Τέλος του πρώτου μέρους

Η εικόνα στην Ανατολική Ουκρανία δείχνει στρατιωτική συντριβή της ανταρσίας από τις δυνάμεις του Κιέβου, προφανώς λόγω της απόφασης του Κρεμλίνου να μη διακινδυνεύσει περαιτέρω εμπολοκή και κυρώσεις.
Αν δεν υπάρξει απότομη αναστροφή στη στάση της Μόσχας, η καταστολή της εξέγερσης και η φυγή των πρωταγωνιστών της στη Ρωσία θα λύσουν εκ των πραγμάτων και το ερώτημα της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, με τον Ποροσένκο να παραχωρεί τη διευρυμένη αυτονομία, με ή χωρίς περιεχόμενο, που τον εξυπηρετεί.Ομως η Νίκη του Κιέβου προβάλλει ήδη ως Πύρρειος από το Σλαβιάνσκ, τη Μαριούπολη μέχρι και την Οδησσό οι υπέρ της Ρωσίας πολίτες μετά από μια πολύμηνη σκληρή και αιματηρή καταστολή θα περιμένουν την επόμενη ευκαιρία.

Και η επόμενη ευκαιρία δεν είναι μακριά: ήδη στο κατώφλι της χρεοκοπίας τον περασμένο Νοέμβριο η Ουκρανία σήμερα μετά από ένα εξάμηνο αιματηρών συγκρούσεων είναι μια κατεστραμμένη χώρα, που δεν μπορεί να περιμένει τα δεκάδες δισ. που χρειάζεται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την Ε.Ε. ούτε και από τη Ρωσία.

Αν το κύριο κίνητρο που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους του Κιέβου υπέρ της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρώπη ήταν η επιθυμία για βελτίωση μιας σκληρής καθημερινότητας στις αρχές του ερχόμενου χειμώνα η κατάσταση πραγμάτων θα είναι πιο δύσκολη από την εποχή των πρώτων διαδηλώσεων στην πλατεία Μαϊντάν.

Οχι μόνον η Ανατολική και Νότια Ουκρανία με τον αναβρασμό των Ρωσόφωνων, αλλά το σύνολο της χώρας θα είναι απασφαλισμένος εκρηκτικός μηχανισμός με τη χώρα να κρυώνει, τη μαζική ανεργία να αυξάνεται και κύματα Ουκρανών λαθρομεταναστών και προσφύγων να περνούν στην Ανατολή τα σύνορα της Ρωσίας και στη δύση τη μεθόριο της Πολωνίας, τη μεθόριο Σένγκεν δηλαδή για να φθάσουν ανεμπόδιοστοι στη Γερμανία.

Δέκα χρόνια μετά την πλήρη ένταξη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. και επτά και πλέον από την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει ανατροπές από την υπογραφή της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με ήττα της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία, με τη βιωσιμότητα όμως του νικητή ως κυβερνητική εξουσία να μην είναι σε καμιά περίπτωση δεδομένη.
kapopoulos@pegasus.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ