08 Ιουλίου 2014

Ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας – Νότιας Κορέας

Η Νότια Κορέα και η Τουρκία έχουν ανοίξει το δρόμο για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που καλύπτει τις υπηρεσίες στους χρηματοπιστωτικούς,  σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Σεούλ, τη Δευτέρα. Ο έβδομος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας τελικά κατέληξε στη συμφωνία μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. "Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι μειώθηκαν οι υπόλοιπες διαφορές τους σχετικά με το κείμενο της ΣΕΣ,« δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Woo Tae-hee στους δημοσιογράφους.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν επανελήφθησαν μόλις τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αφού είχαν τεθεί σε αναμονή για 17 μήνες εξαιτίας κάποιων απροσδιόριστων διαφορών. Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και την χώρα κλειδί της οικονομίας της Ανατολικής Ασίας έχει οριστεί να υπογραφεί επίσημα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με το Woo.

Μια ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ), υλοποιήθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο για την άρση των εμπορικών φραγμών για τα προϊόντα-και από τότε το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Νότιας Κορέας έχει αυξηθεί πάνω από 30 τοις εκατό σε $ 6.300.000.000
http://www.balkans.com/gr/open-news.php?uniquenumber=195119