09 Ιουλίου 2014

Δυσαρέσκεια για τον Μωάμεθ

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20140708_.1179928_.erdogan3_313x450_.jpgΔεν άρεσε το λογότυπο της εκστρατείας του Ταγίπ Ερντογάν
Τούρκοι κατακρίνουν τον Ερντογάν για την επιλογή του, καθώς θεωρούν απρεπή την επιλογή. Κεντρικός σημείο του λογότυπου είναι, πάντως, ο ήλιος

Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το λογότυπο της προεκλογικής εκστρατείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου. Επικριτές του Τούρκου Πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί τη θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς αφού, όπως αναφέρουν, στο λογότυπο διακρίνεται το όνομα του προφήτη Μωάμεθ στα αραβικά. Ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έγραψε την περασμένη εβδομάδα ένα μήνυμα στο Twitter, λέγοντας: «Ξέρετε ότι το όνομα του Προφήτη μας Μωάμεθ στα αραβικά υπάρχει στο λογότυπο του υποψηφίου μας στην προεδρία κ. Ερντογάν;». Το μήνυμα αυτό προκάλεσε πολλές αποδοκιμασίες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στους οποίους ο Τούρκος Πρωθυπουργός επικρίνεται για «ανάμειξη της πολιτικής με τη θρησκεία».

«Εμπορεύεσαι το Ισλάμ»
«Ερντογάν, δείξε πόσο εμπορεύεσαι το Ισλάμ», έγραψε ο χρήστης The Nile, ενώ η χρήστρια Σερπιλνάζ Γιασίτ κατήγγειλε: «Ποιος νομίζει ότι είναι; Είναι βλασφημία να χρησιμοποιεί το όνομα του προφήτη για πολιτικούς σκοπούς». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θεωρείται ο επικρατέστερος για τη νίκη στις εκλογές στις 10 και 24 Αυγούστου, οι οποίες για πρώτη φορά θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα, δεν έχει σχολιάσει το θέμα. Σύμφωνα με τους επικριτές του, το λογότυπο μοιάζει με αυτό που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία του προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ερντογάν, θρησκευόμενος μουσουλμάνος, κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι οδήγησε την Τουρκία, την οποία κυβερνά από το 2002, σε «ισλαμική» εκτροπή με τη λήψη σειράς μέτρων κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, τη νομιμοποίηση της μαντίλας στη δημόσια διοίκηση και την παρέμβασή του στην ιδιωτική σφαίρα των Τούρκων. Πολύ πρόσφατα, δε, δήλωσε αντίθετος στα τατουάζ.

Επιτυχία η συζήτηση
Το λογότυπο του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών 2014, έχει ήδη προκαλέσει πολλές συζητήσεις και «αυτό είναι και μια από τις επιτυχίες του», αναφέρει ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ. Ήδη, σημειώνει ο Ν. Μούδουρος, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει εκδώσει ένα έγγραφο 74 σελίδων με τίτλο «Το αλφάβητο των προεδρικών εκλογών 2014», στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια όλες οι οδηγίες για την προεκλογική εκστρατεία, μέχρι και τον τρόπο χρησιμοποίησης του εμβλήματος-λογότυπου του υποψήφιου προέδρου. Από μόνο του, προσθέτει, το λογότυπο «συνιστά μια ολοκληρωμένη πολιτική δήλωση, τόσο για το παρελθόν του υποψήφιου, όσο και για τους μελλοντικούς στόχους που θα επιδιώξει να υλοποιήσει ως ο 12ος Πρόεδρος της χώρας».

Τρία βασικά στοιχεία
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ν. Μούδουρο, το προεκλογικό έμβλημα του Ερντογάν αποτελείται από τρία βασικά θέματα/στοιχεία:
1.Η ανατολή/γέννηση του ήλιου: Συμβολίζει τη δημιουργία της «νέας Τουρκίας» και το σημείο που έφτασε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ υπό την ηγεσία Ερντογάν. Η «νέα Τουρκία» αποτελεί την ίδια στιγμή τη βάση ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας και των προγραμματικών θέσεων του υποψηφίου. Ο ήλιος δείχνει τη «μεγαλοσύνη» της χώρας και τη συνέχιση της ανάπτυξής της. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανανέωση της ελπίδας, την ενίσχυση της αλληλεγγύης του millet και την κοινωνική «ενότητα» που χαρακτηρίζει την ηγεμονία του πολιτικού Ισλάμ. Μια «ενότητα» που έχει στο επίκεντρο τη «συναίνεση», στην πορεία του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού.

2.Ο δρόμος και το ταξίδι: Συμβολίζει ολόκληρη τη ζωή και την πολιτική σταδιοδρομία του Τούρκου Πρωθυπουργού. Οι «στροφές» και τα «πισωγυρίσματα» εξηγούν τα εμπόδια και την «καταδίωξη» των οραμάτων του ίδιου και του ιδεολογικού χώρου που εκφράζει σήμερα, κυρίως από το αυταρχικό κεμαλικό κατεστημένο των προηγούμενων δεκαετιών. Την ίδια στιγμή, ο δρόμος φέρνει στο προσκήνιο την αφοσίωση του ηγέτη στην οικοδόμηση της «νέας Τουρκίας», στη δημιουργία της μεγάλης «συντηρητικής-ρεπουμπλικανικής» Τουρκίας, όπου η θρησκεία θα είναι ο βασικότερος παρονομαστής του «έθνους-millet».

3.Το όνομα του υποψηφίου: Το όνομα του Ερντογάν ουσιαστικά και με ξεκάθαρο τρόπο δείχνει το πολιτικό πρόσωπο που θα υλοποιήσει τον συνδυασμό των στόχων και «συμβολισμών» που έθεσαν προηγουμένως τόσο ο ήλιος, όσο και ο δρόμος-το ταξίδι. Είναι το όνομα που «ενώνει» την Τουρκία, την κοινωνία της και που η πυκνογραμμένη του μορφή, περιθωριοποιεί κάθε αμφισβήτηση ως προς την «ενότητα του millet». Ο υποψήφιος είναι τελικά ο «υποψήφιος του millet», το οποίο άλλωστε αποτελεί και ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής.
http://www.sigmalive.com/simerini/world/142261