09 Ιουλίου 2014

Υπεροψία και μέθη

Στο γνωστό ποίημα του Καβάφη ο ποιητής Φερνάζης προσπαθεί να φαντασθεί ποια συναισθήματα κατηύθυναν τον Δαρείο, για να καταλήξει ότι επρόκειτο για έναν συνδυασμό υπεροψίας και μέθης. Με τις δύο αυτές λέξεις θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την εξωτερική πολιτική της δεύτερης τετραετίας Ομπάμα, η οποία φαίνεται να έχει φθάσει στα όρια της αυτοκρατορικής υπερεξάπλωσης όπως την περιγράφει ο ιστορικός Πολ Κένεντι στην Ανοδο και την Πτώση των Μεγάλων Δυνάμεων.
Ηδη το εξοντωτικό πρόστιμο στην BNP-Paribas άναψε μια δημόσια συζήτηση όπου όλοι, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, διερωτώνται μέχρι ποιου σημείου θα μπορεί η Ουάσιγκτον να καταχράται τον ρόλο του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος αναφοράς και να το καθιστά εργαλείο προβολής ισχύος. Ηδη οι αρμόδιοι σε θέματα ενέργειας επικεφαλής ομίλων και αναλυτές στην Ευρώπη βλέπουν το αδιέξοδο στο οποίο τους οδηγεί ο αντιρωσικός μαξιμαλισμός της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάγωμα του αγωγού Southstream που παρακάμπτει την Ουκρανία, μια απόφαση της ΕΕ υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ, που είναι σαν η Γηραιά Ηπειρος να πυροβολεί τα πόδια της.

Ετσι στην Ουκρανία οι ΗΠΑ ανάβουν μια πυρκαγιά, τα έξοδα της οποίας καλούνται να πληρώσουν οι Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο, επιτρέπουν, αν δεν υποδαυλίζουν, ανατρεπτική αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τη Γηραιά Ηπειρο να καλείται και εδώ να πληρώσει τον λογαριασμό από την αύξηση της τιμής της ενέργειας, το κύμα προσφύγων, και τον εξαγόμενο φονταμενταλισμό.

Την ίδια στιγμή «σκάει» στη δημοσιότητα και η νέα υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της συμμάχου Γερμανίας: Πριν σβήσει ο θόρυβος για την παγίδευση του κινητού της Μέρκελ από την NSA, έρχεται στη δημοσιότητα η υπόθεση του διπλού πράκτορα στη γερμανική υπηρεσία BND, που ενημέρωνε την Ουάσιγκτον για τις επαφές Βερολίνου-Σνόουντεν!

Η υπεροψία και μέθη της Ουάσιγκτον, με τον Ομπάμα να ξεπερνά σε επιδόσεις τον Μπους υιό και τους νεοσυντηρητικούς, υποθηκεύουν επικίνδυνα το πιο σημαντικό όπλο των ΗΠΑ στη Μεταψυχροπολεμική Εποχή, την ανυπαρξία αντιαμερικανικού μετώπου, καθώς όλα τα υπόλοιπα κέντρα ισχύος του πλανήτη, παλαιά και αναδυόμενα, είχαν και έχουν μέχρι και σήμερα ως στρατηγική προτεραιότητα μια ειδική διμερή σχέση, μια συνολική προνομιακή συνεργασία με τη μόνη υπερδύναμη.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64034271