09 Ιουλίου 2014

Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 160 επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα, μετά από επίθεση με ρουκέτες εναντίον περιοχών του Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς. ΗΠΑ και Τουρκία καταδικάζουν τη βία. Πρέπει να σταματήσουν οι αδιάκριτες επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, λέει ο ΟΗΕ.
Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή – Νέες επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και ΓάζαΤην ιδιαίτερη ανησυχία του για την «επικίνδυνη κλιμάκωση» της βίας στη Μέση Ανατολή εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, αναφερόμενος στις «πρόσφατες πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα».Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι «αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις σε περιοχές αμάχων πρέπει να σταματήσουν».Όπως υπογραμμίζεται, «ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε πολλαπλούς θανάτους και τραυματισμούς Παλαιστινίων, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Γάζας».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται: «Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλους τους φορείς να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες αμάχων και συνολική αποσταθεροποίηση. Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αποκατασταθεί η ηρεμία.
Η αφόρητη κατάσταση στη Γάζα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της πολιτικής, της ασφάλειας, της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής διάστασής της ως μέρος μιας συνολικής λύσης».
Εν τω μεταξύ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες για «πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις» στην περιοχή και επανάληψη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-2009, κατά την οποία μετά τους βομβαρδισμούς ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε νωρίτερα χθες τη σύγκληση επειγόντως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ρουκέτες που ερρίφθησαν στο Τελ Αβίβ αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Σήμερα το πρωί, τουλάχιστον πέντε ρουκέτες ερρίφθησαν στο Τελ Αβίβ και τα προάστιά του και αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, μετέδωσε το ραδιόφωνο του στρατού, ενώ συνεχίστηκε για δεύτερη νύχτα η ισραηλινή επιχείρηση Protective Edge στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι σειρήνες ήχησαν το πρωί στην παράκτια πόλη του Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ. Οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων, πρόσθεσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο υπενθυμίζοντας ότι χθες το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ αποτέλεσαν στόχο ρουκετών που ερρίφθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι ισλαμιστές της Χαμάς στη Γάζα διαθέτουν δεκάδες ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν περισσότερο από ποτέ το εσωτερικό του εδάφους του.
Χθες το βράδυ, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 160 επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, απαντώντας στη συνέχιση της ρίψης ρουκετών κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού.
"Πραγματοποιήθηκαν 160 επιδρομές τη νύχτα, αυξάνοντας σε 430 τον αριθμό των αεροπορικών επιδρομών από την έναρξη της στρατιωτικής μας επιχείρησης Protective Edge", δήλωσε ο εκπρόσωπος, στρατηγός Μότι Αλμοζ στο ραδιόφωνο του στρατού αναφέροντας ότι στόχος των επιδρομών ήταν 120 εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, 10 θέσεις διοίκησης της Χαμάς και "πολλές υπόγειες σήραγγες".
Μεταξύ άλλων στόχων που επλήγησαν ήταν δύο σπίτια "στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς" και "γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας της Χαμάς", πρόσθεσε ο στρατηγός. "Η επιχείρησή μας θα επεκταθεί τις προσεχείς ημέρες", τόνισε αρνούμενος να δώσει διευκρινίσεις για σχέδια μεγάλης κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.
Άλλος εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι τέσσερις ρουκέτες ερρίφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.
Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε χθες την ανάκληση 40.000 εφέδρων στο πλαίσιο της προετοιμασίας πιθανής χερσαίας επιχείρησης.
Ενισχύσεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Γάζα, όπου ήταν ορατά στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Χθες η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις ρίψεις ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ, αντιδρώντας στην ισραηλινή "Οperation Protective Edge" εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 28 μελών του.

Παλαιστινιακά Εδάφη: Στους 22 οι νεκροί από τις επιδρομές

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Γάζα, κατά τη δεύτερη ημέρα των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον θέσεων των παλαιστινίων μαχητών, όπως δήλωσαν την Τετάρτη παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.
Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χτυπήθηκε και ένα σπίτι στον καταυλισμό Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών Ασράφ αλ- Κούντρα.
Παράλληλα, ένα κορυφαίο στέλεχος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.
Τον θάνατο του Χαφέζ Χαμάντ κορυφαίου μαχητικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ επιβεβαίωσαν νοσοκομειακές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας αναφέροντας επίσης ότι νεκρά είναι και άλλα πέντε μέλη της οικογένειας του. Όμως η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι δεν διαθέτει λεπτομέρειες σχετικά με το αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών αλλά και τις αναφορές των ελεγχόμενων από τη Χαμάς τοπικών μέσων ενημέρωσης ο Χαφέζ Χαμάντ τα δύο αδέλφια του και οι γονείς του σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Νεκρή επίσης είναι και μια αγνώστων στοιχείων γυναίκα το σπίτι της οποίας επίσης χτυπήθηκε από τα πυρά των ισραηλινών αεροσκαφών
Με τους θανάτους αυτούς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε σε 22 από τη στιγμή που το Ισραήλ εξαπέλυσε το νέο κύμα επιθέσεων του. Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερις ένοπλοι της Χαμάς, ένας ανώτερος ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ και 17 άμαχοι. Ανάμεσα στους αμάχους και επτά παιδιά.
Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν, έκρηξεις συγκλόνισαν την Ιερουσαλήμ. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη
Χθες το βράδυ τρεις ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Ιερουσαλήμ, λίγη ώρα αφότου οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην πόλη, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην Ιερουσαλήμ οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν περίπου στις 22:00 (ώρα Ελλάδας). Έπειτα τουλάχιστον 4 λάμψεις έσκισαν τον ουρανό νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ τη στιγμή που σημειώνονταν οι εκρήξεις.
Σειρήνες ήχησαν επίσης βόρεια του Τελ Αβίβ.
Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και της Χάιφα στα βόρεια, πιο μακριά από κάθε άλλη φορά που έχουν εκτοξευθεί ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Για πρώτη φορά, οι Ταξιαρχίες Κάσαμ έπληξαν την Χάιφα με μια ρουκέτα R160, την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ με 4 ρουκέτες Μ75 και το Τελ Αβίβ με 4 ρουκέτες Μ75», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες σε μια ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν έλαβε αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες από την ομοβροντία ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς εναντίον πόλεων όπως το κεντρικό Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, όπως επίσης και η Χάιφα.
«Δεν έχουμε λάβει αναφορές για θύματα από καμία από τις περιοχές που έπληξαν οι ρουκέτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο υποστράτηγος Μοτί Αλμόζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10.
Είναι η πρώτη φορά από τις συγκρούσεις του Νοεμβρίου του 2012 μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που μαχητές που δρουν στη Γάζα εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον της Ιερουσαλήμ.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μία ισχυρή έκρηξη στο Ραμάτ Ραζιέλ, νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ, αλλά μέχρι στιγμής ούτε η αστυνομία ούτε ο στρατός έχουν επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σειρήνες συναγερμού που ήχησαν στη Μπινιαμίνα, στο βόρειο Ισραήλ, φαίνεται πως οφείλονται σε λάθος συναγερμό.

ΗΠΑ και Τουρκία καταδικάζουν τη βία

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, εκφράζοντας ανησυχία για τους αμάχους και από τις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αφήσει ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Παλαιστίνιους ώστε να υπάρξει μια πιθανότητα τερματισμού της κρίσης που ξέσπασε με αφορμή τη δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών και ενός Παλαιστίνιου εφήβου.
Ο Έρνεστ επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Ουάσινγκτον, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. "Καμία χώρα δεν μπορεί να δεχτεί να εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον πολιτών και στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε αυτές τις άγριες επιθέσεις", σημείωσε.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιδρομές στη Γάζα όπου σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. "Ζητούμε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στη Γάζα" αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Άγκυρα ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως από τα Ηνωμένα Έθνη να αντιδράσουν και να προειδοποιήσουν το Ισραήλ ώστε να εγκαταλείψει την πολιτική της "συλλογικής τιμωρίας".
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει πως όλες οι πλευρές στη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων θα πρέπει να ενεργούν με λογικό τρόπο και όχι με εκδικητικό, τονίζοντας πως και οι δυο πλευρές πρέπει να είναι έτοιμες να ρισκάρουν για την ειρήνη.