09 Ιουλίου 2014

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για τον Κούρδο Γιουρτσεβέρ

Από: Επιμέλεια Γιώτα Αποστολίδου-
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή εκδικάζοντας την προσφυγή 13 συγγενών του Μετίν Γιουρτσεβερ, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα, που του προκάλεσαν Τούρκοι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του, το Νοέμβριο του 1998, και την υποχρέωσε να καταβάλλει στους συγγενείς του ποσό 65.000 ευρώ ως ηθική βλάβη και να πληρώσει 6.000 ευρώ περίπου για τα δικαστικά έξοδα.

Ο Μετίν συνελήφθη από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τουρκίας, στις 19 Νοεμβρίου 1998, στα γραφεία επαρχιακού υποκαταστήματος του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (HADEP), την ίδια ημέρα όπου είχαν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Προφυλακίσθηκε, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς φύλακες του, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για θρόμβωση της κοιλιακής αορτής, κατά τη διάρκεια της οποίας πέθανε.

Σύμφωνα με την ιατρική έκθεση που συντάχθηκε, ο θάνατος του προήλθε εξαιτίας του ανηλεούς ξυλοδαρμού του, που του προκάλεσε βαριά τραύματα στο θώρακα και στο σώμα.
Ασκήθηκε δίωξη κατά 16 αστυνομικών που εμπλέκονταν στην υπόθεση αλλά στις 26 Δεκεμβρίου 2013, το τουρκικό Κακουργιοδικείο απάλλαξε τους κατηγορούμενους θεωρώντας μη επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία.Δεκαέξι χρόνια μετά το θάνατο του Μετίν, οι συγγενείς του δικαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.