18 Ιουλίου 2014

Η Βηρυτός προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ

Ο Λίβανος προσέφυγε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ λόγω "των επικίνδυνων και επανειλημμένων παραβιάσεων της εθνικής του κυριαρχίας" από την χώρα αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του λιβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την Βηρυτό, το Ισραήλ έριξε μεταξύ της 11ης και της 14ης Ιουλίου συνολικά 102 οβίδες πυροβολικού κατά του εδάφους του. Σύμφωνα με υπολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, 9 ρουκέτες ερρίφθησαν από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ την ίδια περίοδο.
"Ο Λίβανος καταδικάζει αυτήν την ρίψη ρουκετών προς την κατεχόμενη Παλαιστίνη (Ισραήλ) από ανεξέλεγκτα στοιχεία ή από περιθωριακές ομάδες και υπογραμμίζει ότι οι πράξεις αυτές απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα, δεν εξυπηρετούν ούτε το συμφέρον του Λιβάνου ούτε αυτό της παλαιστινιακής αντίστασης και προσφέρουν το πρόσχημα στο Ισραήλ για να επιτίθεται στον Λίβανο και στην εθνική του κυριαρχία", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου. Η Βηρυτός συνέλαβε προσφάτως "πρόσωπα που εμπλέκονταν στα πυρά αυτά", υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η λιβανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι τηρεί την δέσμευση που έχει αναλάβει όσον αφορά όλα τα σημεία της απόφασης 1701 (με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ) και ότι ο στρατός του κάνει το καθήκον του εντός του πλαισίου αυτού μαζί με την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul). Από την αρχή της χρονιάς ως το τέλος του Μαΐου, το Ισραήλ "παραβίασε 516 φορές την απόφαση 1701 είτε από αέρος είτε από θαλάσσης είτε χερσαία", σύμφωνα με το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:www.capital.gr