18 Ιουλίου 2014

Πύραυλοι ως μέσο αντίστασης

Η διπλωματία και η πολιτική πέθαναν στην Εγγύς Ανατολή. Τη θέση τους παίρνουν οι πύραυλοι της Χαμάς. Για τους Παλαιστίνιους είναι πράξη αντίστασης. Αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τον πρόεδρο Αμπάς.
Το σκηνικό είναι το ίδιο, όπως το 2008 και το 2012. Βομβαρδισμοί στη Γάζα, ρουκέτες στο Ισραήλ. Από τη μια η ισραηλινή πολεμική μηχανή, και από την άλλη πύραυλοι. Πάνω από 180 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τον άμαχο πληθυσμό.


Χωρίς αποδείξεις
Πολύ αργά για βοήθεια. Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα
Πολύ αργά για βοήθεια. Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη ΓάζαΤι ήταν αυτό που πυροδότησε το νέο πόλεμο; Η απαγωγή και η δολοφονία των τριών ισραηλινών μαθητών; Το ότι βρίσκεται πίσω από την πράξη αυτή η Χαμάς, κάτι που το Ισραήλ δεν έχει αποδείξει; Ή ήταν η δολοφονία του 16χρονου Παλαιστίνιου από Εβραίους εξτρεμιστές; Αναλόγως την ερώτηση, δίνονται και διαφορετικές απαντήσεις. Η Χαμάς αμύνεται με το να ρίχνει πυραύλους, υποστηρίζει ο ισραηλινός Σαούλ Σάι, ειδικός σε θέματα ασφάλειας. Η νομικός Ράνια Μάντι, από την παλαιστινιακή οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Badil, έχει άλλη άποψη. Οι πύραυλοι από τη Γάζα συνιστούν αντίδραση στις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία των ισραηλινών μαθητών. Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε εκατοντάδες αθώους, κατάστρεψε τα σπίτια δύο μελών της Χαμάς, χωρίς αποδείξεις για την ενοχή τους. Επί πλέον η Παλαιστινιακή Αρχή επέλεξε ρόλο παρατηρητή, κι αυτό εξόργισε πολλούς και τους ώθησε να υπερασπίζονται την εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα.

Σαν τα ζώα
Στη Σντερότ πέφτουν πύραυλοι της Χαμάς
Στη Σντερότ πέφτουν πύραυλοι της Χαμάς
«Κανείς δεν αποδέχεται πλέον τον τρόπο που ζούμε», λέει ο Ουσάμα Αντάν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιου Αλ Αζχάρ της Γάζας. «Εδώ και 8 χρόνια ζούμε κάτω από σκληρές συνθήκες. Μας μεταχειρίζονται σαν ζώα. Μας δίνουν τροφή, τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε να φύγουμε από τον τόπο μας. Ζούμε όπως τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους».Ο Οσάμα Αντάν απορρίπτει την άποψη ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί πυραύλους για να ξανακερδίσει χαμένο πολιτικό έδαφος, πρόκειται για πράξη αντίστασης.
«Φυσικά και δεν είναι έξυπνο που ο ένας επιτίθεται στον άλλο», υπογραμμίζει. «Θα ήταν πολύ πιο έξυπνο, αν σταματούσαμε τον πόλεμο και βρίσκαμε πολιτική λύση. Τώρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ. Γι' αυτό τον λόγο θεωρούν τους πυραύλους αντίσταση. Όσο καιρό μας βομβαρδίζουν, τόσο θα υφίστανται τις πυραυλικές επιθέσεις. ‘Όσο υποφέρουμε, άλλο τόσο θα υποφέρουν κι αυτοί. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Παλαιστίνιοι. Είναι και το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι άνθρωποι και δεν θέλουν να υποφέρουν».

Να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της Χάγης
Εκρήξεις με θύματα και καπνούς στη ΓάζαΕκρήξεις με θύματα και καπνούς στη Γάζα
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς δέχεται μεγάλες πιέσεις και ο κόσμος ελπίζει ότι σύντομα θα αναγνωρίσει τη νομική δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Γιατί όσο καιρό δεν υπογράφει τη σχετική συμφωνία, το Ισραήλ θα συνεχίσει τα εγκλήματα πολέμου. Μάλιστα ο Νετανιάχου, λέγεται ότι φοβάται αυτό το δικαστήριο. «Ελπίζουμε ότι ο Αμπάς θα κάνει επιτέλους αυτό το βήμα» λέει ο Αντάρ. «Αλλά δεν το κάνει. Πολλοί έχουν οργιστεί μαζί του. Τον κατηγορούν ότι συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς. Όλες οι ομάδες, ακόμη και οι κοσμικές, όπως η Φατάχ, προσπαθούν να προστατευτούν. Όλοι τους θεωρούν την εκτόξευση πυραύλων πράξη αντίστασης».
Η νέα κλιμάκωση του πολέμου σφραγίζει την αποτυχία της νέας προσπάθειας ειρήνευσης και εξανεμίζει κάθε ελπίδα για πολιτική λύση. Από στρατιωτικής άποψης οι πύραυλοι είναι άνευ ουσίας, παραδέχεται ο Οσάμα Αντάρ. Αλλά δίνουν το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα σκύψουν το κεφάλι. Αυτό το εκμεταλλεύεται η Χαμάς. Πολλοί την εμπιστεύονται περισσότερο από τους Ισραηλινούς. Διπλωματία και πολιτική έχουν αποτύχει στα μάτια τους. Ύστατη επιλογή η βία…
Kersten Knipp/Ειρήνη Αναστασοπούλου