18 Ιουλίου 2014

Στα κατεχόμενα ξένοι βουλευτές για τον εορτασμό της εισβολής

Αντιπροσωπεία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καθώς και Βουλευτές από το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν όπως επίσης και ο Κυβερνήτης και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Αυτόνομης Επαρχίας της Γκαγκαουζίας (Μολδαβία) βρίσκονται παράνομα στα κατεχόμενα για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς του κατοχικού καθεστώτος για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής.


Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, η αντιπροσωπεία της τουρκικής Βουλής με επικεφαλής τον  Ομέρ Φαρούκ Οζ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αποτελούμενη από τους Βουλευτές και Μεχμέτ Ερντογάν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αλί Χαλαμάν του Εθνικιστικού Κινήματος και Ραμίς Τοπάλ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε σήμερα διαδοχικές επαφές με τους Ντερβίς Έρογλου, τη λεγόμενη πρόεδρο της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ και το λεγόμενο πρωθυπουργό Οζκάν Γιορκαντσίογλου.

Σε δηλώσεις του ο Ομέρ Φαρούκ Οζ ισχυρίστηκε ότι το 1974 η Τουρκία είπε «στοπ» στην κακομεταχείριση των Τουρκοκυπρίων και ότι τώρα στηρίζει τις προσπάθειες για λύση με «δύο ίσες κοινότητες και δύο συνιστώντα κράτη». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν υπάρχει κράτος της Κύπρου, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο κράτη, «η ΤΔΒΚ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως είπε, και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να το δει αυτό. Κάλεσε επίσης την ε/κ πλευρά να επιδείξει καλή θέληση για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι δεν θα περιμένουν για πάντα.

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά προσπαθεί για την επίτευξη μιας λύσης με ισχυρή βάση, προσθέτοντας ότι η λύση θα είναι βιώσιμη και διαρκής εφόσον ληφθούν υπόψη οι “πραγματικότητες στο νησί”.

Επέκρινε παράλληλα την ε/κ πλευρά ότι παίζει με το χρόνο, αναφέροντας ότι αν οι Ε/κ προτίθεντο για λύση, θα ήταν δυνατό να διευθετηθεί το ζήτημα σε έξι μήνες. «Η λύση μπορούσε να επιτευχθεί φέτος. Τώρα άρχισαν να δείχνουν ως στόχο το 2015. Το 2015 σίγουρα θα δείξουν προς το 2016» δήλωσε, αναφέροντας πως δεν υπάρχει πίεση από τη διεθνή κοινότητα προς την πλευρά των Ε/κ.

Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα για τα 40χρονα της τουρκικής εισβολής πραγματοποιούν και Πακιστανοί και Αζέροι Βουλευτές καθώς επίσης και ο Κυβερνήτης της Αυτόνομης Επαρχίας της Γκαγκαουζίας.

Οι Πακιστανοί Βουλευτές Ιμράν Λεγκάρι και Σέμα Τζαμίλι έγιναν δεκτοί διαδοχικά από τους Ντερβίς Έρογλου, Σιμπέλ Σιμπέρ και Οζκάν Γιορκαντσίογλου. Στο πλαίσιο των συναντήσεων ο Ιμράν Λεγκάρι δήλωσε ότι οι οικονομικές «σχέσεις» μεταξύ Πακιστάν και ψευδοκράτους θα πρέπει να ενισχυθούν και ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί Πακιστανοί φοιτητές στα πανεπιστήμια των κατεχομένων. Απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση προς Έρογλου, Σιμπέρ και Γιορκαντσίογλου να επισκεφτούν το Πακιστάν.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι το Πακιστάν είναι μια «αδελφική χώρα» και φυσικός σύμμαχος του ψευδοκράτος και ισχυρίστηκε ότι «το γραφείο του ψευδοκράτους στο Πακιστάν είναι το ίδιο με τις Πρεσβείες άλλων χωρών».

Συναντήσεις με Ντερβίς Έρογλου, Σιμπέλ Σιμπέρ και Οζκάν Γιορκαντσίογλου είχαν και οι Αζέροι Βουλευτές Μούσα Γκασιμλί και Σαχίμπ Αλίγιεφ. Ο Μούσα Γκασιμλί εξέφρασε ευαρέσκεια για τις εξελίξεις στο ψευδοκράτος και ευχήθηκε στους Τ/κ να ζουν ειρηνικά.

Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι αποτελεί τιμή να γιορτάζουν μαζί τους την 40η επέτειο της «τουρκικής ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως χαρακτήρισε την εισβολή και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ δυσκολεύονται να κάνουν σημαντικά βήματα «λόγω των περιορισμένων πόρων και των εμπάργκο».

Τέλος ο Κυβερνήτης και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Αυτόνομης Επαρχίας της Γκαγκαουζίας Μιχαήλ Φορμουζάλ και Ντμίτρι Κωνσταντίνοφ αντίστοιχα, είχαν επίσης συναντήσεις με Έρογλου, Σιμπέρ και Γιορκαντσίογλου.

Ο Γκαγκαούζος Κυβερνήτης δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται με τους Τ/κ στη γιορτή τους και ευχήθηκε όπως οι σχέσεις της επαρχίας του με το ψευδοκράτος βελτιωθούν αλλά και όπως οι δύο πλευρές υπογράψουν οικονομική «συμφωνία».
Πηγή ΚΥΠΕ - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/145350#sthash.CpmO20io.dpuf