27 Ιουνίου 2014

Στο κατώφλι της Ε.Ε. η Αλβανία Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς ελληνικούς αστερίσκους πήραν οι γείτονες.

Του Τάσου Τσακίρογλου
 Τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία άνοιξαν χθες ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφασίζοντας να της χορηγήσουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας.«Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Τιράνων αναγνωρίζονται και ενθαρρύνεται η χώρα να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ωστόσο σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και θα επιβάλουν στη χώρα αυτή σημαντικές μεταρρυθμίσεις».


Οι εκκρεμότητες
 Την απόφαση προσυπέγραψε και η Αθήνα, παρότι εκκρεμεί ακόμα η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γείτονος τον Ιανουάριο του 2010, να κρίνει τη συμφωνία του 2009 ως ασύμβατη με το Σύνταγμα.

«Η απόφαση είναι σημαντική, γιατί σταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί προωθεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, η οποία αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της ελληνικής προεδρίας. Στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς την Αλβανία, προς την αλβανική κυβέρνηση, προς το αλβανικό πολιτικό σύστημα και είμαστε βέβαιοι ότι οι Αλβανοί φίλοι μας καταλαβαίνουν πως υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς, θεσμικό και πολιτικό» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, πρόσθεσε: «Αυτό είναι τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας».

Ωστόσο, η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών υπό τον Εντι Ράμα, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Λουζελίμ Μπάσα, που υπέγραψε τη συμφωνία, προκειμένου να διερευνηθεί εάν διέπραξε εσχάτη προδοσία παραχωρώντας στην Ελλάδα αλβανικές θαλάσσιες εκτάσεις.

Οι Σοσιαλιστές στη γειτονική χώρα συνεχίζουν την καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος κατά της Ελλάδας, ενώ στο θέμα της ακύρωσης της συμφωνίας ρόλο φέρεται να έπαιξε και η Αγκυρα, αφού ο τρόπος ορισμού της ΑΟΖ στις Διαπόντιες Νήσους (Μαθράκι, Ερείκουσα, Οθωνοί) θα μπορούσε να αποτελέσει «κακό προηγούμενο» για την οριοθέτηση στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αναλαμβάνει ένα επιπλέον ρίσκο αποδεχόμενη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει κάποια δέσμευση ότι το θέμα θα λυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η απόφαση πρόκειται να επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, αύριο και μεθαύριο. Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία, χώρες που πρότειναν να αναβληθεί η χορήγηση του καθεστώτος τον περασμένο Δεκέμβριο, χθες ψήφισαν υπέρ.

Αρκετοί υπουργοί της Ε.Ε. προειδοποίησαν επίσης σήμερα τα Τίρανα ότι πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
 http://www.efsyn.gr/?p=209963