27 Ιουνίου 2014

Η Σύρια και το Ιράν προσχώρησαν στον αγώνα κατά των ανταρτών του ΙΚΙΛ που προσπαθούν να επικρατήσουν των κυβερνητικών δυνάμεων στο Ιράκ

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Νουρι αλ Μαλίκι δήλωσε ότι πολεμικά αεροπλάνα της Συρίας στόχευσαν θέσεις ανταρτών, στις αρχές της εβδομάδας, σε συριακό έδαφος στην μεθοριακή με το Ιράκ περιοχή. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός χαιρέτισε τις συριακές αεροεπιδρομές, αλλά επεσήμανε ότι δεν τις ζήτησε.
Στο μεταξύ το Ιράν επίσης στηρίζει την σιιτική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, παρέχοντας τόνους πολεμικού υλικού και αναπτύσσοντας ανεπάνδρωτα αεροσκάφη παρακολούθησης.Παράλληλα, στην κρίση στο Ιράκ επικεντρώνονται και οι  διπλωμάτες της διεθνούς κοινότητας, ενώ εντείνουν τις πιέσεις τους προς το Ιράκ να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την απειλή των Σουνιτών ανταρτών.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ μετέβη στην Βαγδάτη την Πέμπτη όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι ενώ προγραμματίζει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κουδρικής αυτόνομης περιοχής του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί.
Σύμφωνα με τον Χέιγκ το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο «με υπαρξιακή απειλή» και για το λόγο αυτό η πολιτική ενότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να ξεπεραστεί η πρόκληση.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό εξωτερικών Τζων Κέρι. Όπως δήλωσε ο Φάμπιους, το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση ωστόσο όπως αναμένεται οι Ιρακινοί θα ενωθούν για να την αντιμετωπίσουν.

Ιρακινοί ηγέτες επιμένουν ότι πρόκειται να τηρήσουν την διορία της πρώτης Ιουλίου για το σχηματισμό κυβέρνησης  μετά τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Απριλίου.
http://gr.voanews.com/content/iraq-syria-iran/1945812.html