22 Ιουνίου 2014

Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ Το «ξήλωμα» μιας χώρας που βολεύει όλους

Το «ξήλωμα» μιας χώρας που βολεύει όλους Γράφει ο Κάσσανδρος, ειδικός συνεργάτης
www.kassandros.gr
Τα γεγονότα που συμβαίνουν στο Ιράκ προσομοιάζουν λίγο με ιστορίες της Σεχραζάτ ή παραμύθια της Χαλιμάς.
Ιστορία πρώτη
Στη Μοσούλη ήταν εγκατεστημένες δύο πλήρεις μεραρχίες του τακτικού ιρακινού στρατού, μια μεραρχία στρατοχωροφυλακής και άλλες δυνάμεις που συνολικά ανήρχοντο σε 78.000 ένστολους.Ο Κυβερνήτης της Μοσούλης πέντε ημέρες πριν εκδηλωθεί η επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Ιράκ-Συρίας (ISIS ) προειδοποίησε την κεντρική κυβέρνηση και μίλησε για το θέμα αυτό στην τηλεόραση.

Οπως γνωρίζουμε από το BBC, για την κατάληψη της Μοσούλης εκκινήθη ένα τάγμα μαχητών ISIS δυνάμεως 500-800 ανδρών και ιδού το θαύμα, 78.000 ένστολοι εγκατέλειψαν τη Μοσούλη διότι δεν μπορούσαν(!) να αντιμετωπίσουν ένα τάγμα ανταρτών, όταν η αναλογία δυνάμεων ήταν 1 προς 100.
Τα περισσότερα συμφέροντα επιθυμούν την πολυδιάσπαση του Ιράκ, με τη διαφορά ότι τώρα οι Αμερικάνοι ηγούνται υπογείως
Τα περισσότερα συμφέροντα επιθυμούν την πολυδιάσπαση του Ιράκ, με τη διαφορά ότι τώρα οι Αμερικάνοι ηγούνται υπογείως

Οι αντάρτες κατέλαβαν την Μοσούλη, πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων, αποκόμισαν δε το μυθώδες γι' αυτούς πόσο των 450 εκατομμυρίων δολαρίων που υπήρχε στις τράπεζες και αλλού και απέκτησαν στρατιωτικά λάφυρα 400.000 τεμαχίων ΑΚ-47, πολυβόλων, ρουκετοβόλων, όλμων και πυροβολικού μαζί με τα οχήματα που εγκατέλειψαν οι Ιρακινοί στρατιώτες. Ελύγισαν μπροστά στους μαχητές ISIS, ας το δεχτούμε, γιατί όμως εγκατέλειψαν τα οχήματά τους που ήταν το καλύτερο μέσο φυγής;

Ο πρωθυπουργός Μαλίκι, αφού γνώριζε την κατάσταση, γιατί δεν είχε δώσει καμιά εντολή για την αντιμετώπισή της; Για οργάνωση της άμυνας; Για τη μεταφορά ή την καταστροφή των όπλων και πυρομαχικών; Για προστασία των κατοίκων;

Ιστορία δεύτερη
Γράφεται ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ αιφνιδιάσθηκαν. Γιατί; Δεν παρακολουθούσαν τηλεόραση; Όλο αυτό το σύστημα που ήξερε ακόμη και πού κοιμάται ο κάθε Ιρακινός, διαλύθηκε; Η ISIS δεν αξίζει παρακολούθησης;

Ιστορία τρίτη
Ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει πάνω από μια εβδομάδα πώς θα αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση και πάντως δηλώνει χωρίς χερσαίο αμερικανικό στρατό. Επιρρίπτει δε τις ευθύνες για όλα όσα συμβαίνουν τώρα στον πρωθυπουργό Μαλίκι, ο οποίος δεν ήταν αρκούντως «δημοκρατικής νοοτροπίας» και αποξένωσε έτσι Σουνίτες, Σιίτες και Κούρδους, ανεξάρτητα αν αυτοί σφάζονται μεταξύ τους, τους τελευταίους 15 αιώνες. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μαλίκι ουδόλως συνομιλούσε με τους Αμερικανούς και δεν δέχονταν παρεμβάσεις τους στο έργο του.

Ολα αυτά βεβαίως συνέβησαν κατά σύμπτωση, όταν οι Ιρακινοί Κούρδοι μέσω Τουρκίας αποπειράθηκαν να πωλήσουν 2.000.000 βαρέλια πετρελαίου της περιοχής τους, χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης και των Αμερικανών.

Τώρα βλέπουμε την εξής κατάσταση. Οι μαχητές ISIS που όπως ακόμα και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ εκτιμά ανέρχονται σε 5.000-6.000 άνδρες για όλο το Ιράκ, να βρίσκονται προ των πυλών της Βαγδάτης, αφού έχουν καταλάβει το 1/4 του Ιράκ και ετοιμάζουν το Μεσογειακό Ταλιμπανάτο.
Οι Κούρδοι, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας, πήραν την πόλη, το όραμα που από αιώνες επιθυμούσαν, το Κιρκούκ, εκτείνοντας τα όρια του κράτους τους μέχρι τον ποταμό Τίγρη.

Το πέτυχαν αφού διέταξαν τον τακτικό ιρακινό στρατό να φύγει και να τους παραδώσει τη μεγαλύτερη αποθήκη πολεμικού υλικού του Ιράκ. Οι μαχητές ISIS φρονίμως απέφυγαν τη σύγκρουση με τον σκληρά εκπαιδευμένο και πολεμικά μπαρουτοκαπνισμένο στρατό των Κούρδων, πεσμεργκά. Οι Κούρδοι έχουν τώρα τον τεράστιο πλούτο πετρελαίου και αερίου και τα βουνά τους είναι γεμάτα χρυσό και πλατίνα, που περιμένει να εξαχθεί. Η Τεχεράνη, τους στηρίζει.
Η Τουρκία συνεργάζεται μαζί τους γιατί θέλει μέρος του θησαυρού και γι' αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιβάλει στο ISIS που εξαρτάται από αυτή την μη ενόχληση των τούρκο-κουρδικών συνόρων και θα κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και αερίου που δεν θα περνούν από σουνιτικά εδάφη και ταυτόχρονα θα συνεννοηθεί με τους Κούρδους της Συρίας που συνορεύουν με αυτήν και έχουν επίσης πετρέλαιο.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν, σύντομα ανεξάρτητο, θα είναι ο καθαρός κερδισμένος της πολύμορφης αυτής σύγκρουσης.

Ισλαμική δημοκρατία vs τρομοκρατία
Ο πρόεδρος του Ιράν Ρουχανί διαβεβαίωσε δημόσια τον κ. Μαλίκι ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία που ασκείται στη γείτονά της». Πρότεινε μάλιστα στις ΗΠΑ κοινή δράση εναντίον του ISIS.

O Μέγας Αγιατολάχ Αλ-Σαντρ ενεργοποίησε τη Σιιτική Εθνοφυλακή και κάλεσε όλους τους πιστούς να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν τα Σιιτικά Ιερά. Τα ίδια μαζί με την εξασφάλιση θέσης στον Παράδεισο υποσχέθηκε και ο άλλος Μέγας Αγιατολάχ Αλ-Σιστανί. Οι Τούρκοι, με τις προεδρικές εκλογές εν όψει, διαπραγματεύονται με την οργάνωση ISIS, την οποία οι ίδιοι εξόπλισαν με δαπάνες Σαουδαράβων και του Κατάρ. Οι μαχητές ISIS, μέχρις ότου απέκτησαν χρήμα και οπλισμό, είχαν τον ομφάλιο λώρο τους να περνά από την Τουρκία και δεν έχουν ακόμη την αυτοδυναμία για να τον κόψουν. Ολοι εμείς που παρακολουθήσαμε τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ξέρουμε ότι αυτός ήταν εφικτός, γιατί όλοι είχαν κάτι να κερδίσουν από αυτόν και μόνο όσοι επιθυμούσαν την ενωμένη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή οι Σέρβοι, είχαν κάτι να χάσουν.
Το ίδιο συμβαίνει τώρα στο Ιράκ. Τα περισσότερα συμφέροντα επιθυμούν την πολυδιάσπαση του Ιράκ, με τη διαφορά ότι τώρα οι Αμερικάνοι ηγούνται υπογείως. Ο Μαλίκι ή όποιος τον διαδεχθεί θα προΐσταται ενός πολύ μικρότερου Ιράκ. Τα σύνορα της περιοχής θα αναδιαταχθούν, όπως τα σύνορα της Βαλκανικής.

Η αστραπιαία προέλαση των δυνάμεων ISIS δείχνει τώρα τον πραγματικό της σκοπό που είναι η κατάληψη της Βαγδάτης. Τους κατευθύνει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντούλ Ραχμάν προς τη Βαγδάτη, για να ενισχύσει τις θέσεις της χώρας του στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Μέχρι τώρα έφτασαν σχεδόν μέχρι τα προάστια και το σχέδιο χρονολογείται από το 2006, όπως ανακάλυψαν τότε οι αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες τώρα αιφνιδιάσθηκαν. Το σχέδιο προβλέπει κατάληψη της περιφέρειας της Βαγδάτης και με αντιαεροπορικούς πυραύλους να προστατευθούν οι καταδρομείς, οι οποίοι θα διεισδύσουν στην πόλη. Ήδη έχουν προελάσει μέχρι τα προάστια της δυτικής Βαγδάτης, όπου και το αισχρής φήμης Αμπού Γράιμπ και περικυκλώνουν την πόλη από Βορρά και Νότο. Η ανατολική - σιιτική Βαγδάτη πιθανόν θα κρατηθεί από τις ιρακινές και ιρανικές δυνάμεις. Η σουνιτική Βαγδάτη, που είναι όμως μικρή, θα γίνει το εφαλτήριο των επιδρομέων και βομβιστών. Η Βαγδάτη δεν θα καταληφθεί από το αίμα που θα χυθεί, ούτε θα κρατηθεί από τον ηρωισμό των υπερασπιστών της. Ποιος θα είναι ο Κύριος της Βαγδάτης, όπως έγινε και στη Μοσούλη, θα είναι προϊόν υπόγειων μηχανορραφιών, προδοσιών και λαθροχειριών. Ο κλέφτης της Βαγδάτης είναι βέβαιο ότι θα έχει δεσπόζουσα θέση στην αραβική ψυχή. Η Βαγδάτη, η λαμπρή πρωτεύουσα του Χαλιφάτου των Αββασιδών από το 750 μ.Χ. και για πολλούς αιώνες μετά είναι θρύλος στην αραβική παράδοση όπως η Κωνσταντινούπολη για εμάς. Οι ηγέτες του ISIS θέλουν να φτιάξουν το νέο Σουνιτικό Χαλιφάτο με την παναραβική ακτινοβολία της Βαγδάτης και αντίστοιχα οι Σιίτες θέλουν τη Βαγδάτη για δικό τους σύμβολο. Ο αγώνας θα είναι μακρύς. Το Μεσογειακό Ταλιμπανάτο μαζί με την ουκρανική περιπέτεια θα αναγκάσουν την Ευρώπη σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ