22 Ιουνίου 2014

Ουκρανία, Ιράκ και σχέσεις ΕΕ με Τουρκία και Αλβανία στην ατζέντα των συνόδων ΕΕ και ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις σε Ουκρανία, Ιράκ, Συρία αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την Αλβανία, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα σε διμερές επίπεδο την Ελλάδα, βρίσκονται στην ατζέντα των συνόδων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις οποίες θα πάρει μέρος την εβδομάδα αυτή, σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ουκρανία, Ιράκ και σχέσεις ΕΕ με Τουρκία και Αλβανία στην ατζέντα των συνόδων ΕΕ και ΝΑΤΟ
Την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο ο κ. Βενιζέλος μετέχει σε άτυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών για την κατάσταση στην Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου που φιλοξενήθηκε από την ελληνική Προεδρία στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιουνίου.

Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Βενιζέλος θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, ενώ θα μετέχει και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Τσαβούσογλου. Αναμένεται να τεθούν όλα τα κρίσιμα διεθνή αλλά και περιφερειακά θέματα, με ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό από την οπτική γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα της διευρυνσιακής πολιτικής και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης που πρέπει να πληροί κάθε υποψήφιο προς ένταξη κράτος.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου, μαζί με τον επίτροπο Στέφαν Φίλε, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται όχι μόνο οι εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν αλλά και θέματα σχετικά με την προοπτική ένταξης νέων μελών και τη στρατηγική συνεργασία μαζί τους. Θεωρείται βέβαιο ότι, στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων, οι κ.κ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου θα έχουν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σε διμερές επίπεδο.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, θα ενημερώσει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Ποροσένκο.

Την Τρίτη το πρωί, θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Έλληνα αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, η διακυβερνητική συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαυροβουνίου για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με το οποίο ολοκληρώνεται ουσιαστικά η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προετοιμάσει τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκαλείται την Πέμπτη και θα καταλήξει σε συμπεράσματα για την ευρωπαϊκή πολιτική θαλάσσιας ασφάλειας καθώς και για την ευρωπαϊκή πολιτική στη νέα μακρο- περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου, δηλαδή σχετικά με μια βασική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας που ήταν η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

Αντικείμενο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι και η απόφαση για την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία. Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το καθεστώς της υποψήφιας χώρας έχει παραχωρηθεί -με συμφωνία προφανώς της Ελλάδας καθώς απαιτείται ομοφωνία- στην ΠΓΔΜ από το 2005. Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών- μελών έχει εκφρασθεί ήδη δημόσια υπέρ της παραχώρησης του καθεστώτος και η ελληνική θέση επιβεβαιώθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει, ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί στα βασικά επιτεύγματα του εξαμήνου της ελληνικής Προεδρίας στους τομείς της ανάπτυξης και απασχόλησης, της οικονομικής διακυβέρνησης και ιδίως της τραπεζικής Ένωσης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.
ΕΘΝΟΣ