22 Ιουνίου 2014

ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Ενας ισλαμιστής εμπόδιο στον δρόμο του Ερντογάν προς την προεδρία

Ενας ισλαμιστής εμπόδιο στον δρόμο του Ερντογάν προς την προεδρία Του Γιώργου Παυλόπουλου
Κίνηση-ματ επιχειρεί να κάνει η τουρκική αντιπολίτευση στον Ταγίπ Ερντογάν, με τον υποψήφιο που επέλεξε για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Κι αυτό διότι πρόκειται για τον Εκμελετίν Ιχσάνογλου, έναν πολιτικό και ακαδημαϊκό που διαθέτει μεγάλο κύρος στον κόσμο και το κατεστημένο του Ισλάμ, εντός και εκτός Τουρκίας, καθώς έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Ιχσάνογλου θα στηρίξουν από κοινού οι κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και οι ακροδεξιοί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), όπως ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας οι πρόεδροί τους, Αχμέντ Κιλιντσντάρογλου και Ντεβλέτ Μπαχτσελί αντιστοίχως.

Προφανώς, τα δύο κόμματα κατανόησαν ότι μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις τους έχουν πιθανότητες να αντιπαρατεθούν στον Ερντογάν και την πορεία του προς την προεδρία, καθώς ο πρωθυπουργός και ηγέτης του ΑΚΡ απέδειξε και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ότι παραμένει κυρίαρχος πολιτικά, παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί από τους αντιπάλους του. Φαίνεται, μάλιστα, πως έκαναν διάνα στην επιλογή τους, καθώς ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει τις προδιαγραφές να «διεμβολίσει» την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος. Τόσο επειδή προέρχεται και ο ίδιος από την ίδια θρησκευτική «μήτρα», όσο και επειδή το μετριοπαθές προφίλ του μπορεί να εγγυηθεί την εκτόνωση της πολιτικής έντασης που επικρατεί στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, τον Ιχσάνογλου πρότεινε ο Κεμάλ Ντερβίς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών που οδήγησε την Τουρκία έξω από την κρίση του 2001 και έχει πλούσια καριέρα σε διεθνείς οργανισμούς. Ορισμένοι, ωστόσο, θεωρούν ότι έβαλε το... χέρι του και ο ιμάμης Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο αντίπαλο του Ερντογάν -ο οποίος, εκτός των άλλων, αυτή την εβδομάδα είδε να αποφυλακίζονται εκατοντάδες στρατιωτικοί οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για την υπόθεση «Βαριοπούλα», ένα μυστικό σχέδιο που είχε στόχο την ανατροπή του, το 2003. Ο «εμφύλιος» καλά κρατεί...