27 Μαρτίου 2014

Οτσαλάν: “Εγώ τα λέω, ο Ερντογάν τα κάνει”

Από: SigmaLive/KYΠΕ  Νέο ηχητικό ντοκουμέντο φέρει τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν να λέει πως ό,τι κάνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την διαδικασία λύσης του Κουρδικού το διαχειρίζεται ο ίδιος και όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα ο Οτσαλάν ακούγεται να λέει : “Ο Μπαχτσελί λέει πως τα λέει ο Άπο και τα κάνει ο Ερντογάν. Ο άνθρωπος είναι έξυπνος”. Μάλιστα ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναϊμ Σαχίν δήλωσε χθες βράδυ στο κανάλι Μπιούγκιουν ότι θεωρεί σωστή την εκτίμηση που εκφράστηκε πως ο ίδιος απομακρύνθηκε από τη θέση του Υπουργού επειδή το ζήτησε ο Οτσαλάν. Ο Ιντρίς Σαχίν δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε ακούσει πως στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος μοντάρουν κασέτες και στη συνέχεια γίνεται και ντουμπλάζ. “Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέμα αλλά αυτό άκουσα”, είπε ο πρώην Υπουργός.

Πάντως λίγα 24ωρα πριν τις δημοτικές εκλογές οι οποίες έχουν πάρει χαρακτήρα γενικών εκλογών δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, καθώς κανείς δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις πλέον.
Η πλευρά του ΑΚΡ επιμένει ότι τα ποσοστά της κινούνται κοντά στο 40 με 45%, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος μεταξύ της κοινότητας Γκιουλέν και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επηρεάσει πολύ τα ποσοστά του κόμματος. Πάντως η άποψη που επικρατεί στους οπαδούς του ΑΚΡ είναι πως διαφθορά υπήρχε πάντοτε στην Τουρκία. “Όλοι οι πολιτικοί κλέβουν, τουλάχιστον αυτοί που κυβερνούν τώρα, δουλεύουν”, ανταπαντούν οι οπαδοί του ΑΚΡ στις αποκαλύψεις για διαφθορά εντός του κόμματός τους. Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που τα ποσοστά του ΑΚΡ μειωθούν και αναγκαστεί το κόμμα να σχηματίσει στο μέλλον κυβέρνηση συνασπισμού, οπαδοί του κόμματος εκτιμούν ότι το ΑΚΡ θα συνεργαστεί με το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και θα προωθήσει την διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού.
Από την άλλη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι το κυβερνών κόμμα θα έχει σοβαρές απώλειες και ότι μάλιστα θα χάσει τους σημαντικότερους δήμους, εκείνους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.
Μάλιστα τις τελευταίες μέρες διαδίδουν ότι το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται να κάνει νοθεία για να κερδίσει τις εκλογές. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί δύο πλατφόρμες ανεξάρτητων εθελοντών  οι οποίες θα βρίσκονται στις κάλπες για να επιβλέπουν την διαδικασία. Η μία ονομάζεται “Sandık Başındayız” που θα πει “Είμαστε πάνω από τις κάλπες” και η άλλη “Oy ve Ötesi” που θα πει “Ψήφος και πέραν αυτής”.
Μέχρι σήμερα οι πλατφόρμες αυτές έχουν συγκεντρώσει πάνω από 25 χιλιάδες εθελοντές οι οποίοι θα παραβρίσκονται στα εκλογικά τμήματα. Επίσης τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση επικαλούνται αμερικανούς και άραβες διπλωμάτες οι οποίοι εκτιμούν ότι έπειτα από τις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες γενικές εκλογές. Η εκτίμησή τους είναι πως αυτό που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού. Θεωρούν ότι έπειτα από τις πρόωρες εκλογές θα αρχίσει πάλι μια περίοδος αστάθειας στην Τουρκία.
Σχεδόν 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται την ερχόμενη Κυριακή να αναδείξουν 2,131 δημάρχους στις δημοτικές εκλογές οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια στην Τουρκία σε ένα μόνο γύρο. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2009 το ΑΚΡ είχε λάβει 38,8%, το CHP 23%, το MHP16% και το φιλοκουρδικό  DPT 5,7%. Στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2011 το  AKP είχε λάβει 49,95%, το CHP 26%, το MHP 13% και το φιλοκουρδικό BDP 6,5%.