27 Μαρτίου 2014

Η «αιώνια κόντρα» ΝΑΤΟ – Μόσχας

http://static.euronews.com/images_news/img_500X280_2703-nato-russia-analysis.jpg?1395944053
Το ΝΑΤΟ τρίζει τα δόντια στη Ρωσία για να κατευνάσει τους φόβους της Ουκρανίας ότι οι ορέξεις της Μόσχας δεν περιορίζονται μόνο στην Κριμαία. Ουκρανοί συνοριοφύλακες κάνουν λόγο για έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία, με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι η στάση της Διατλαντικής Συμμαχίας παραμένει άκαμπτη.«Αυτό που κάνουμε πάντα είναι να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας. Σύμφωνα με το άρθρο 5 έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των συμμάχων μας. Δεν θα παρακλείνουμε ποτέ από αυτήν την υποχρέωση. Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν είναι ποτέ μόνα τους. Τα νατοϊκά αεροσκάφη περιπολούν πάνω από τη Βαλτική και έχουμε ενισχύσει την παρουσία μας στην Πολωνία και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Πεντάγωνο θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των αμερικανικών μαχητικών στο πλαίσιο των αποστολών περιπολίας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και θα εκπαιδεύσει περισσότερο την πολωνική αεροπορία. Η Ουάσινγκτον ελπίζει η Μόσχα να πάρει το μήνυμα.Οι διαφορές με το Κρεμλίνο χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία δέχτηκε την ένταξη της ενωμένης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ότι η Διατλαντική Συμμαχία δεν θα επεκτείνετε προς ανατολάς.Τρία χρόνια μετά από αυτή τη συμφωνία μεταξύ του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, το ΝΑΤΟ υποδέχτηκε τους Τσέχους και τους Ούγγρους.

Πριν από δέκα χρόνια το ΝΑΤΟ έφτασε στο κατώφλι της Ρωσίας, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και έκανε μέλη του τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Το 2009 προστέθηκαν η Αλβανία και η Κροατία.Η ένταξη της Ουκρανίας δεν εξετάστηκε, αλλά ο ευρωπαίος διοικητής του ΝΑΤΟ, Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε ότι οι ρωσόφωνες περιοχές παρακολουθούνται στενά λέγοντας: «Σε ότι αφορά στην Οδησσό και την Υπερδνειστερία υπάρχει έντονη ανησυχία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα απόσχισης και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε τους σκοπούς. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ανάλογη ρητορική με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την Κριμαία».

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου ως παράδειγμα, κατηγορώντας τη Δύση ότι παρενέβη με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, ενώ αναφέρθηκε και στις μακροχρόνιες συνομιλίες Πρίστινας – Βελιγραδίου.Το ΝΑΤΟ διακηρύσσει ότι δεν θα επέμβει, παρά μόνο αν κάποιο από τα μέλη του απειλείται. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να μην θέλει να προκαλέσει το ΝΑΤΟ, όμως οι χώρες της Βαλτικής, που κάποτε είχαν προσαρτηθεί από τη Σοβιετική Ένωση, συνεχίζουν να ανησυχούν.