27 Μαρτίου 2014

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο καίει τον Νταβούτογλου Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αντιμετωπίζει μια μεγάλη θύελλα Του Νίκου Στέλγια

Ένα νέο ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας το μεσημέρι της Πέμπτης έρχεται να πλήξει το γόητρο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.
Το ντοκουμέντο επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ». Η τουρκική κυβέρνηση μελετά σχέδιο εισβολής στην Συρία.
Στο νέο ηχητικό ντοκουμέντο, ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο αρχηγός των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν και ο υπαρχηγός των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ συζητούν την ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στην Συρία. Το τουρκικό επιτελείο εκφράζει έντονο προβληματισμό για την εικόνα διάλυσης, την οποία παρουσιάζει το τουρκικό κράτος κατά την τελευταία περίοδο. Το τουρκικό επιτελείο προτείνει την υποστήριξη ένοπλων ομάδων στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Παράλληλα, ζητά την έγκριση της κυβέρνησης για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην βόρεια Συρία.

Ο κ. Νταβούτογλου και ο κ. Σινιρλίογλου συζητούν την διπλωματική και στρατηγική πτυχή του όλου ζητήματος. Ο κ. Νταβούτογλου προβληματίζεται για την θέση της Τουρκίας στο διπλωματικό πεδίο. Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι το τελευταίο διάστημα αδυνατεί να ελέγξει το υπουργείο του.
Ο κ. Φιντάν φαίνεται πως είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας της εισβολής στην Συρία. Ο ίδιος δεν συμφωνεί την χρήση της άμυνας του οχυρού Σουλεϊμάν Σαχ ως αιτιολογία για την εισβολή. Σύμφωνα με την άποψη του, η χώρα του θα πρέπει να εισβάλλει στην Συρία για να εξασφαλίσει την ασφάλεια εκατομμύρια πολιτών στα σύνορα Τουρκία – Συρία.

Ο στρατηγός Γκιουλέρ και οι υπόλοιποι, οι οποίοι συμμετέχουν στην συζήτηση εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την αναποτελεσματικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ο κ. Γκιουλέρ ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν παρέχει υποστήριξη στην κυβέρνηση στο ζήτημα της Συρίας. Το νέο ντοκουμέντο έρχεται στην δημοσιότητα μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=166716