14 Μαρτίου 2014

Ο Ερντογάν τα έβαλε με τον 14χρονο νεκρό Ήταν μέσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις ο Έλβαν, λέει ο Τούρκος Πρωθυπουγός


Σε σκληρές δηλώσεις εναντίον του 14χρονου Μπερκίν Έλβαν προέβη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ήταν εντός των τρομοκρατικών οργανώσεων και δεν ευσταθεί ότι πήγε να αγοράσει ψωμί."Δυστυχώς ένα παιδί, που ήταν μέσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και στο πρόσωπό του είχε σακούλα, με σφενδόνη στο χέρι και στην τσέπη του σιδερένιες μπίλιες, βρέθηκε μέσα στα δακρυγόνα. Πώς να ξέρει η αστυνομία πόσων χρονών είναι ένα άτομο που έχει σακούλα στο πρόσωπό του, στο χέρι του σφενδόνη και ρίχνει σιδερένιες μπίλιες; Αλλά ο Κιλιτσντάρογλου, όπως πάντα, λέει ψέματα ότι είναι ένα παιδί που πήγε να πάρει ψωμί. Μίλα ειλικρινά. Τι πήγε να αγοράσει, ψωμί; Τι σχέση έχει;", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Ο Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε και με τη μητέρα του Μπερκίν Ελβάν. "Είναι πολύ ενδιαφέρον. Η μητέρα του λέει `ο δολοφόνος του παιδιού μου είναι ο Πρωθυπουργός`. Εγώ ξέρω να αγαπώ τα παιδιά, να μιλάω μαζί τους αλλά εσείς δεν κατάλαβα γιατί στον τάφο του παιδιού σας ρίχνετε γαρύφαλλα και σιδερένιες μπίλιες. Γιατί ρίξατε αυτές τις σιδερένιες μπίλιες στον τάφο; Τι μήνυμα δίνεις;", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Για τον πατέρα του 22χρονου Μπουράκ Τζαν Καραμάνογλου που δολοφονήθηκε προχθές το βράδυ, είπε ότι δεν κάνει τέτοιες δηλώσεις. "Και εκείνος είναι πατέρας και λέει `ας μην υπάρξει ένταση στη χώρα μου`, `να ζήσει η πατρίδα`, `εγώ αυτό τον πόνο θα τον αντέξω` λέει. Παρακαλώ, δείτε ποιος είναι υπέρ της έντασης και ποιος υπέρ της ειρήνης", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Σήμερα ο πατέρας του Μπεκίρ Ελβάν τηλεφώνησε στον πατέρα του Μπουράκ Τζαν Καραμάνογλου του οποίου έγινε η ταφή σήμερα στη Γκιρεσούν της Μαύρης Θάλασσας. "Το δικό σου παιδί είναι και δικό μου παιδί", φέρεται να του είπε σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο πατέρας Καραμάνογλου υποσχέθηκε στον πατέρα Ελβάν ότι μόλις επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη θα τον επισκεφθεί. Η οικογένεια του Μπερκίν Ελβάν δήλωσε ότι ο πόνος για το χαμό του παιδιού δεν συγκρίνεται με κανέναν πόνο και ως οικογένειες δεν πρόκειται να επιτρέψουν ο πόνος τους να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης προκαλώντας ένα κλίμα μίσους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Κορυφώνεται η πολιτική ένταση στην Τουρκία-Ο Ερντογάν ανταλλάσσει σκληρά λόγια με την αντιπολίτευση
Λίγες ώρες μετά τον ενταφιασμό του 15χρονου Μπερκίν, η πολιτική ένταση στην Τουρκία εξακολουθεί να κορυφώνεται. Την στιγμή που, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανταλλάσσει σκληρά λόγια με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης εξαγριωμένα πλήθη, τα οποία θρηνούν την νέα δολοφονία του 22χρονου Μπουράκ, επιχειρούν να προσεγγίσουν την γειτονιά του Μπερκίν.Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ακροδεξιές ομάδες από την περιοχή Κασίμπασα, επιχείρησαν να προσεγγίσουν την περιοχή Όκμεϊντανί. Κατά την άποψη τους, η γειτονιά του Μπερκίν και οι κάτοικοι του –στην πλειοψηφία τους Αλεβίδες και υποστηρικτές της Αριστεράς- ευθύνονται για την δολοφονία του Μπουράκ. Η ένταση κορυφώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης όταν στο Κασίμπασα ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Το απόγευμα της Πέμπτης, από την επαρχία Άκσαραϊ, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι την ευθύνη για το θάνατο του Μπουράκ Τζαν Καραμάνογλου, από σφαίρα στο κεφάλι, ανέλαβε η οργάνωση DHKP-C. Ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του, τόνισε: «Ορισμένοι ενοχλήθηκαν σοβαρά από την εξουσία του λαού.Αυτοί ήθελαν η χώρα να διοικείται, όπως στην περίπτωση της παλιάς Τουρκίας, από τους μεγάλους ομίλους και από το ανώτατο επίπεδο και ότι το θέμα τους δεν είναι το κυβερνών κόμμα, αλλά ο ίδιος ο λαός. Ορισμένοι, οι οποίοι ποτέ δε θα μπορούσαν να σταθούν μαζί και ποτέ δε στάθηκαν, τώρα στέκονται στην ίδια πλευρά μαζί. Κανένας δε θα πίστευε ότι το ΜΗΡ θα στεκόταν στην ίδια πλευρά με το DHKP-C. Τώρα έχουν κάνει συμμαχία.»

Ο κ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του, επέκρινε τον αρχηγό του CHP, Κιλιτσντάρογλου, και τον Φετουλλάχ Γκιουλέν και είπε ότι ποτέ κανείς δε θα περίμενε ότι θα έρθει η στιγμή που θα πάρουν θέση δίπλα-δίπλα το CHP και η Πενσυλβάνια. Στη συνέχεια είπε ότι το CHP άσκησε βασανιστήρια κάποτε στον Sadi-i Nursi και καταπάτησε όλα τα ιερά. Έκλεισε τα φροντιστήρια εκμάθησης κορανίου και απαγόρευσε την εκμάθηση του Κορανίου. Επίσης μετέτρεψε τεμένη σε στάβλους και αποθήκες. Αυτό το CHP ήταν που είχε υποστηρίξει τις απαγορεύσεις για τη μαντίλα και αυτό το CHP ήταν που είχε πει τα πιο βαριά λόγια κατά της Πενσιλβάνια (του Γκιουλέν).

Ο Ερντογάν, αναφορικά με το θάνατο του Μπουράκ Τζαν Καραμάνογλου, είπε ότι την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση DHKP-C και πρόσθεσε «Στην Κων/λη είδατε ότι επιτέθηκαν στα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έδειραν τους πυροσβέστες. Όμως η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε μεταβεί εκεί για να παρεμποδίσει οποιοδήποτε πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει. Οι συγκεντρωμένοι προκάλεσαν επίσης ζημιές στο περιβάλλον. Αυτοί δεν έχουν καθόλου ανθρωπιά. Αδέλφια μου, εμείς στεκόμαστε όρθιοι έναντι αυτών όλων, και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε. Χθες, είδαμε πάλι την επίθεση που έγινε στα αστικά λεωφορεία, τα οποία η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν το λαό. Οι διαδηλωτές όμως επιτίθενται και καίνε τα λεωφορεία. Χθες, δήθεν κατά τη νεκρώσιμη τελετή, πήγαν για το παιδί που πέθανε, αλλά ταυτόχρονα από όπου περνούσαν έκαψαν συνολικά 10 δικά μας εκλογικά συντονιστικά κέντρα.  Τι σχέση έχει η περίπτωση αυτή, με το θάνατο του παιδιού. Επίσης, πυρπόλησαν και εκλογικό όχημά μας».

Δύο εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν στη μνήμη του 15χρονου Δύο εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν από την Τετάρτη σε όλη τη χώρα στη μνήμη του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος ήταν θύμα της αστυνομικής καταστολής στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.Ο θάνατος του εφήβου ύστερα από κώμα 268 ημερών μετά τον βαρύ τραυματισμό του από δακρυγόνο, σύμφωνα με την οικογένειά του, προκάλεσε συγκεντρώσεις υποστήριξης σε 53 πόλεις, ανάμεσά τους η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, καθώς και την επέμβαση της αστυνομίας και βίαιες συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 70 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 19 αστυνομικοί, γράφει η Hürriyet Daily News.

Οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε 417 συλλήψεις διαδηλωτών. Ο Ελβάν είναι το όγδοο θύμα και σύμβολο της καταστολής στο κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της "αυταρχικής" κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν που συγκλόνισαν την Τουρκία επί τρεις εβδομάδες τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση Ερντογάν πλήττεται επίσης από τα μέσα Δεκεμβρίου από μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που δυσχεραίνει τη θέση της ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και πριν από τις εκλογές της 10ης Αυγούστου.