14 Μαρτίου 2014

Ο συριακός στρατός βρίσκεται στην είσοδο της Γιάμπρουντ

Ο συριακός στρατός και το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ βρέθηκαν την Παρασκευή στην είσοδο της Γιάμπρουντ, ένα από τα κύρια προπύργια των σύρων εξεγερμένων στην επαρχία της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι μονάδες του συριακού στρατού προχώρησαν μέχρι τα περίχωρα της Γιάμπρουντ και ελέγχουν την ανατολική είσοδό της, καθώς και την περιφέρεια βορειοανατολικά» της πόλης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.«Πρόκειται για το κοντινότερο σημείο στην περιοχή της Γιάμπρουντ στο οποίο έχει φτάσει μέχρι τώρα η Χεζμπολάχ και ο στρατός», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.«Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στα βόρεια περίχωρα μεταξύ της πόλης Σάχελ και της Γιάμπρουντ», πρόσθεσε.
Το Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία που πολεμά στη Γιάμπρουντ, παραδέχθηκε «ότι μια από τις θέσεις στην Άκαμπα έπεσε (. . .) ωθώντας τους αδελφούς μαχητές να αναδιπλωθούν».

Παρόλα αυτά η ομάδα αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από τη Γιάμπρουντ, ενώ επεσήμανε ότι «έρχονται ενισχύσεις».
Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια ομάδα τζιχαντιστών που μάχεται εναντίον άλλων ομάδων των σύρων εξεγερμένων από τις αρχές του έτους, αποσύρθηκε από τις επαρχίες Ιντλίμπ και Λαττάκεια και μετακίνησε τις δυνάμεις του προς την ανατολική επαρχία Ράκα και τα ανατολικά περίχωρα του Χαλεπιού.Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΙΚΙΛ επόπτευσε το Μέτωπο αλ Νόσρα, επίσημο παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία και πλέον οι δύο επαρχίες είναι «εντελώς ελεύθερες» από τις δυνάμεις του ΙΚΙΛ.
Εξάλλου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν το ΙΚΙΛ επιτεθεί στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που βρίσκεται στα ανατολικά του Χαλεπιού και είναι υπό τουρκική κυριαρχία.

«Οποιαδήποτε μορφής επίθεση, είτε προέρχεται από το (συριακό) καθεστώς είτε από τις εξτρεμιστικές ομάδες θα αντιμετωπίσει αντίποινα και η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί το έδαφός της», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.
Η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει θέσει σε συναγερμό τις στρατιωτικές της δυνάμεις γύρω από τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθεί μια επίθεση.
«Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει από την αρχή της συριακής κρίσης. Είμαστε έτοιμοι όπως πάντα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππούς του Οσμάν του Α΄, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.
NOOZ.GR