14 Μαρτίου 2014

Η Κίνα υπέκλεψε μυστικά του F-35 A.P.

Την κλοπή των απόρρητων σχεδίων του F-35 επιβεβαίωσε η πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφιών του κινεζικού πρωτοτύπου Στελθ J-20, που είχε πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκτεταμένη επιχείρηση «κυβερνοκατασκοπείας» από κινεζικές υπηρεσίες, πριν από επτά χρόνια, εξασφάλισε άκρως απόρρητη τεχνολογία από τις ΗΠΑ, η οποία ενσωματώθηκε επιτυχώς στο νέο, αόρατο από τα ραντάρ κινεζικό μαχητικό J-20.Η κινεζική διείσδυση σημειώθηκε το 2007 και είχε στόχο της τα σχέδια κατασκευής του αεροσκάφους F-35 Lightning της Lockheed-Martin. Την κινεζική επιχείρηση, που αφορούσε την υποκλοπή τεχνολογικών μυστικών από κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ βάφτισαν οι αμερικανικές υπηρεσίες «Επιχείρηση Βυζαντινός Αδης».

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι τα προϊόντα των υποκλοπών διοχετεύονταν σε μονάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, με τον μυστηριώδη τίτλο «Αναγνωριστικό Τεχνικό Γραφείο» στην επαρχία Τσενγκντού.


Από εκεί, τα αμερικανικά σχέδια άλλαζαν χέρια, για να καταλήξουν στην κρατική Κινεζική Αεροβιομηχανία (AVIC). Θυγατρική της AVIC στην ίδια επαρχία αξιοποιούσε με τη σειρά της τα κλεμμένα στοιχεία για να κατασκευάσει το J-20.

Το Πεντάγωνο

Η ηγεσία του Πενταγώνου διαφώνησε έτσι με την υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας μεταξύ AVIC και General Electric, εκφράζοντας ανησυχίες για τη διαρροή αμερικανικής αμυντικής τεχνολογίας. Την κλοπή των απόρρητων σχεδίων του F-35 επιβεβαίωσε η πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφιών του κινεζικού πρωτοτύπου Στελθ J-20.

Η νέα εκδοχή του αόρατου στα ραντάρ κινεζικού αεροσκάφους περιλαμβάνει πολλές σχεδιαστικές βελτιώσεις, σε σχέση με εκείνο που είχε παρουσιάσει το Πεκίνο το 2011.

Μία από τις σημαντικότερες βελτιώσεις αφορά νέο σύστημα ηλεκτροοπτικής στόχευσης, που εντοπίζεται κάτω από τη μύτη του αεροσκάφους. Οι φωτογραφίες του νέου J-20 δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σε κινεζικά διαδικτυακά μέσα στις 17 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του Πενταγώνου, η Κίνα απέκτησε πρόσβαση στα σχεδιαστικά μυστικά του F-35 κυρίως χάρη σε παραδοσιακή βιομηχανική κατασκοπεία, παρά βασιζόμενη στα νέα ηλεκτρονικά μέσα.

Εκτενής κατάλογος

Τα απόρρητα στοιχεία, εκτιμούν οι Αμερικανοί ειδικοί της κατασκοπείας, περιήλθαν στα κινεζικά χέρια μέσω των συμμάχων των ΗΠΑ, που συμμετείχαν στην κατασκευή του F-35. Ο κατάλογος των χωρών αυτών είναι εκτενής, καθώς Βρετανία, Ισραήλ, Ιταλία, Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία και Τουρκία συμμετείχαν σε διάφορα στάδια του σχεδιασμού και της κατασκευής του υπερσύγχρονου αεροσκάφους.

Την υποκλοπή δυτικής τεχνογνωσίας παραδέχθηκε -έστω και έμμεσα- η προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας εφημερίδα «Global Times», που ανέφερε χαρακτηριστικά σε άρθρο της την 20ή Ιανουαρίου, ότι «η Κίνα απέκτησε εξ ολοκλήρου» από το F-35 τις έξι καίριες τεχνολογίες του J-20.
http://www.kathimerini.gr/