12 Φεβρουαρίου 2014

Haaretz:Απειλείται η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ από κυπριακό -

Η μη επίλυση του κυπριακού προβλήματος απειλεί την εμπορική συνεργασία Τουρκίας- Ισραήλ για το φυσικό αέριο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή Haaretz, με αφορμή τη χθεσινή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Από: SigmaLive/ΚΥΠΕ -      
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε συνέδριο πριν από έξι μήνες στο Τελ Αβίβ, ένας Τούρκος εκπρόσωπος κάθισε δίπλα σε έναν Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο και συζήτησαν τη δυνατότητα εξαγωγής από το Ισραήλ προς τις δύο χώρες, του φυσικού αερίου, «που τόσο απελπισμένα θέλουν». Η ιδέα ήταν να εξάγουν φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν απευθείας σε έναν σταθμό που θα δημιουργηθεί στο Βασιλικό, στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εναλλακτικά, το αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού στο λιμάνι της Jihan στη νότια Τουρκία, αλλά καθ' οδόν ο αγωγός θα έπρεπε να περάσει κάτω από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποφευχθεί η διέλευση από εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας.

Όπως αναφέρεται, μέσα σε λίγα λεπτά οι ομιλητές άφησαν λίγες ελπίδες στο κοινό ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν ποτέ να συνεργαστούν σε μια τέτοια περιφερειακή συνεργασία."Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία που λαμβάνει χώρα στην ελληνική πλευρά της Κύπρου," είπε ο Δρ Ahmet Khan του Kadir Has University στην Κωνσταντινούπολη."Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κυπριακή κυβέρνηση να εγκρίνει τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω των χωρικών της υδάτων," δήλωσε ο Χαράλαμπος Έλληνας, Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΚΡΕΤΥΚ.

Το άρθρο αναφέρει ότι το πρόσφατο ξεπάγωμα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, οδήγησε πολλές διεθνείς και τουρκικές εταιρείες να επιδείξουν ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν στην Τουρκία με κόστος 5 δισ. δολάρια.Το έργο έχει την υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης για γεωπολιτικούς λόγους. Η αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία ζητά επίσης φθηνότερο φυσικό αέριο, το οποίο τώρα πρέπει να εισάγει από το Ιράν ή τη Ρωσία σε σχετικά υψηλές τιμές, ή ακόμα και να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Βόρεια Αφρική με διπλάσιο κόστος.

"Η Τουρκία δεν έχει τίποτα εναντίον του ισραηλινού φυσικού αερίου", δήλωσε ο κ. Khan στο συνέδριο. "Μετά την απολογία του Ισραήλ για το περιστατικό με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το Ισραήλ μπορεί να συνεισφέρει στην Τουρκία περισσότερο από Τουρκία μπορεί να συνεισφέρει στο Ισραήλ," είπε.Ωστόσο, αναφέρεται, ο Χαράλαμπος Έλληνα, απάντησε ότι η Κύπρος δεν θα μείνει σιωπηλή , και υπενθύμισε στον κ. Khan ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την στήριξη της ΕΕ στην σύγκρουση με την Τουρκία.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το έργο του αγωγού προς την Τουρκία, εξακολουθεί να εξαρτάται από μια σειρά από συμφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο και θα χρειαστεί την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκανε ωστόσο λόγο για απροθυμία ΕΕ και ΗΠΑ να αρχίσουν τη συζήτηση αυτού του ζητήματος με τη Ρωσία, η οποία θεωρεί ότι η εισαγωγή φυσικού αερίου από την Μεσόγειο στην Τουρκία είναι άμεση απειλή για το μονοπώλιο Gazprom στην Ευρώπη.
-