12 Φεβρουαρίου 2014

Δίκοπο μαχαίρι οι δουλειές στην κατεχόμενη Δ. Οχθη

JODI RUDOREN / THE NEW YORK TIMES-Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στο διάλειμμά τους, ενώ ο Ισραηλινός εργοδότης τους απομακρύνεται, στη Μισόρ Αντουμίμ της Δυτικής Οχθης. Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στο διάλειμμά τους, ενώ ο Ισραηλινός εργοδότης τους απομακρύνεται, στη Μισόρ Αντουμίμ της Δυτικής Οχθης.Ο 47χρονος Παλαιστίνιος μηχανικός αυτοκινήτων Χασάν Τζαλάιτα επισκευάζει ισραηλινά τζιπ εδώ και 18 χρόνια στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη. Τα τζιπ αυτά μεταφέρουν τους στρατιώτες που εισβάλλουν περιοδικά στο παλαιστινιακό χωριό, όπου ζει ο κ. Τζαλάιτα. «Δεν νιώθω σαν άνθρωπος. Υπηρετώ την κατοχή. Είμαι όμως αναγκασμένος να το κάνω για να χρηματοδοτήσω τις σπουδές των δύο μου παιδιών. Αν έβρισκα δουλειά στην Παλαιστίνη, θα την προτιμούσα, κι ας ήταν για χαμηλότερο μισθό» λέει ο κ. Τζαλάιτα, που εξασφαλίζει μηνιαίο μισθό 1.471 δολαρίων στα Κατεχόμενα, ποσό τριπλάσιο από όσο θα αμειβόταν στην Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ διαθέτει 16 βιομηχανικά πάρκα στα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που στεγάζουν 1.000 εργοστάσια και 21.000 εργαζόμενους, τα δύο τρίτα από αυτούς Παλαιστίνιοι. Το βιομηχανικό πάρκο της Μισόρ Αντουμίμ, που ιδρύθηκε το 1976, διαθέτει 250 παραγωγικές μονάδες, μεταξύ αυτών τη SodaStream, με 300 Παλαιστίνιους εργαζόμενους επί συνόλου 1.300 και το συνεργείο Zarfati όπου ο κ. Τζαλάιτα επισκευάζει ισραηλινά τζιπ.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις, που εδράζονται σε παράνομους εποικισμούς, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά την παραίτηση της ηθοποιού Σκάρλετ Γιόχανσον από τη διαφημιστική καμπάνια της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam. Η οργάνωση είχε επικρίνει τη Γιόχανσον –που είναι Εβραία– για την απόφασή της να εκπροσωπήσει τη SodaStream.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και υποστηρικτές του μποϊκοτάζ των εποικισμών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς, υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές εκμεταλλεύονται ένα ευάλωτο εργατικό δυναμικό και ότι η ισραηλινή κατοχή είναι αυτή που ευθύνεται για τη δεινή κατάσταση της παλαιστινιακής οικονομίας. Η ισραηλινή ηγεσία και οι Ισραηλινοί εργοδότες αντιτείνουν όμως ότι οι επιχειρήσεις τους βοηθούν καθοριστικά τον παλαιστινιακό πληθυσμό και προσφέρουν σπάνιες ευκαιρίες ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των δύο λαών.

Η Μισόρ Αντουμίμ και άλλα τέτοια βιομηχανικά πάρκα βρίσκονται εντός εδαφών, τα οποία το Ισραήλ έχει αποφασίσει αμετάκλητα να προσαρτήσει. Οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι σε αυτά πρέπει να είναι 18 ετών, ενώ για να εργασθούν εντός του Ισραήλ πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος, να είναι παντρεμένοι και να έχουν τουλάχιστον ένα παιδί.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εγκαινίασε καθολικό μποϊκοτάζ των προϊόντων που προέρχονται από εποικισμούς, στα τέλη του 2009. Ο Παλαιστίνιος αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Μουσταφά χαρακτήρισε τα βιομηχανικά πάρκα «μέρος της επιχειρηματικής αποικιοκρατίας», εν μέρει υπεύθυνα για την αδυναμία της Παλαιστίνης να δημιουργήσει βιώσιμη οικονομία. Ο Παλαιστίνιος υπουργός κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δέσμευση των υδάτινων πόρων της Δυτικής Οχθης προς όφελος της αγροτικής του παραγωγής.

Παρότι η SodaStream και άλλες μεγάλες εργοστασιακές μονάδες υπακούουν στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ από το 2007, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αμείβουν τους Παλαιστίνιους εργαζομένους τους όσο και τους Ισραηλινούς, ο κανόνας αυτός παραβιάζεται κατά κόρον από τις μικρότερες επιχειρήσεις. Τα εργοστάσια στα Κατεχόμενα απολαμβάνουν, στο μεταξύ, ιδιότυπη νομική ασυλία σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις αυτές, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Εργασίας δικαιούται μόνο να επιβάλει τη νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό. Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ