08 Φεβρουαρίου 2014

Απέλαση δημοσιογράφου από την Τουρκία

Βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν τη συζήτηση για τον νέο νόμο περί του Διαδικτύου.ΑΓΚΥΡΑ. Την Τουρκία διετάχθη να εγκαταλείψει ο διευθυντής της ιστοσελίδας της τουρκικής εφημερίδας Zaman, ο 27χρονος Αζέρος δημοσιογράφος Μαχίρ Ζεϊνάλοφ, λόγω επικριτικών σχολίων που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Αστυνομικοί συνόδευσαν χθες τον Ζεϊνάλοφ σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Η Zaman θεωρείται προσκείμενη στον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.


Σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού ανέφερε χθες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ουδέποτε έδωσε εντολή για την απέλαση του Ζεϊνάλοφ, ενώ άγνοια δήλωσε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα.

«Πρόκειται για δικτατορική πρωτοβουλία. Δεν το αντιμετωπίζουμε σαν επίθεση κατά της εφημερίδας μας, αλλά σαν απόπειρα φίμωσης όλων των ξένων δημοσιογράφων επί τουρκικού εδάφους», είπε χθες ο διευθυντής της Zaman, Μπουλέντ Κενές. Ο κ. Κενές αποκάλυψε ότι ο Ζεϊνάλοφ βρίσκεται σε πτήση με προορισμό τη γενέτειρά του, το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ζεϊνάλοφ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του πρωθυπουργού Ερντογάν, φθάνοντας μέχρις του σημείου να αρθρογραφεί υπέρ της φυλάκισης συναδέλφων του δημοσιογράφων. Τον Δεκέμβριο, όμως, νομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Αζέρου δημοσιογράφου, για δύο μηνύματα στο Twitter, στα οποία ο Ζεϊνάλοφ ισχυριζόταν ότι ο Ερντογάν παρενέβη στη Δικαιοσύνη με στόχο να εμποδίσει τη σύλληψη υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα. Στην αγωγή τους, οι νομικοί σύμβουλοι του Ερντογάν χαρακτήρισαν τα μηνύματα εκείνα του Ζεϊνάλοφ «ωμή επίθεση κατά της τιμής, της υπόληψης και των ατομικών δικαιωμάτων του πρωθυπουργού».

Ο νέος, δρακόντειος νόμος για το Ιντερνετ, που ψηφίστηκε την Τετάρτη από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, επιτρέπει, στο μεταξύ, στις Αρχές να μπλοκάρουν άμεσα «παράνομες» ιστοσελίδες και να διατηρούν στα αρχεία τους τον κατάλογο των σελίδων που έχουν επισκεφθεί οι χρήστες, για χρονικό διάστημα δύο ετών.

Το νομοθέτημα και την απέλαση του Ζεϊνάλοφ καταδίκασε χθες η ΟΑΣΕ, χαρακτηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές δικτατορικές.
Η Καθημερινή