08 Φεβρουαρίου 2014

«Ο Ερντογάν αποκαθηλώνεται μόνος του»

Επικρίσεις του γερμανόφωνου τύπου για το νέο νόμο ελέγχου του διαδικτύου. Θα τον επικυρώσει ο Γκιουλ; Αναβάλλεται για ένα μήνα η συζήτηση για τη δόση και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι.
O γερμανόφωνος τύπος αφιερώνει σχολιαστικά άρθρα για την λογοκρισία που επιβάλλει στο διαδίκτυο η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την ψήφιση σχετικού νόμου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στο άρθρο της με τίτλο «Μακριά από την Ευρώπη» υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ δικαιώνεται στην τοποθέτησή της κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στο Βερολίνο αρχές της εβδομάδες ότι δεν βλέπει την Τουρκία μελλοντικά στην ΕΕ.


Τι θα κάνει ο Γκιουλ;Θα επικυρώσει τον επίμαχο νόμο ο πρόεδρος Γκιουλ;
Θα επικυρώσει τον επίμαχο νόμο ο πρόεδρος Γκιουλ;
«Ο Ερντογάν ζητά στήριξη στο δρόμο της χώρας του προς την ΕΕ, αλλά εμφανίζεται ταυτόχρονα και ως ο πιο ένθερμος εχθρός αυτής της προσέγγισης», σημειώνει ο σχολιαστής. «Οι επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν να σέρνονται, θα προχωρήσουν όμως μόνο με μια νέα πολιτική. Για αυτό χρειάζονται και νέοι πολιτικοί», καταλήγει το σχόλιο.
Η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει την επιχείρηση εκκαθάρισης που ξεκίνησε με την απομάκρυνση αστυνομικών και δικαστών για την υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς. «Σήμερα προσβάλει δημόσια δημοσιογράφους που θέτουν δύσκολες ερωτήσεις και επιτρέπει τη λογοκρισία δυσάρεστων ειδήσεων. Χθες το κοινοβούλιο προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα και ενέκρινε νόμο για τον έλεγχο του διαδικτύου. Μόνο στην Κίνα βρίσκονται στη φυλακή περισσότεροι δημοσιογράφοι από ότι στην Τουρκία και μετά τις συγκρούσεις στο πάρκο Γκεζί απολύθηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι. Όλα αυτά είναι δείγματα αδυναμίας. Ο Ερντογάν αποκαθηλώνεται μόνος του».

Το ερώτημα του σχολιαστή της αυστριακής εφημερίδας die Presse αφορά τη στάση του τούρκου προέδρου Γκιούλ, που ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να επικυρώσει το νόμο. Θα το πράξει παρά τους σοβαρούς ενδοιασμούς για το κατά πόσο συνάδει με τις αρχές του κράτους – δικαίου ή θα θέσει βέτο; «Η απάντηση δεν είναι σημαντική μόνο για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων για την ευρωπαϊκή τροχιά της Τουρκίας, αλλά τυχόν βέτο του Γκιουλ θα θεωρούνταν από όλους ως ‘κήρυξη πολέμου’ κατά του Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ο ανεπίσημος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Ο νόμος ελέγχου του διαδικτύου θα μπορούσε να δώσει αυτήν την ευκαιρία», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

Επιμέλεια: Ειρήνη ΑναστασοπούλουΥπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου