23 Φεβρουαρίου 2014

Η δυναμική της Αριστεράς, καταλύτης για την Ευρώπη


  • Δαράτος Γιώργος Η Μέρκελ και τα ευρωδεξιά κόμματα πληρώνουν την πολιτική της σκληρής λιτότητας, την οποία έχουν επιβάλει στους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ καταφεύγει στο δεκανίκι των σοσιαλδημοκρατών και είναι έτοιμη να στηρίξει τον Σούλτς για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της ευρωδεξιάς είναι να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας μεταφέροντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον "μεγάλο συνασπισμό" της Γερμανίας. Στον αντίποδα η μεγάλη άνοδος της Αριστεράς, με αιχμή τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί την κυβέρνηση στην Ελλάδα, προκαλεί ρωγμές στο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Μπροστά στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα και η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προωθούν νέα σκληρά μέτρα για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ, όπως η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, οι 5.000 νέες απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που δίνει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Πέφτει η Μέρκελ, βρίσκει δεκανίκι στον Σουλτς

    Βρυξέλλες
    Κάθετη θα είναι η πτώση των κεντροδεξιών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές του Μαΐου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «PollWatch 2014», ομάδας πανεπιστημιακών που επεξεργάζονται τις προεκλογικές σφυγμομετρήσεις και στις 28 χώρες - μέλη της Κοινότητας.
    Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αυτές τις εκτιμήσεις οι σοσιαλδημοκράτες / σοσιαλιστές θα φθάσουν τις 221 έδρες από τις 194 που είχαν στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα κέρδος 27 εδρών.
    Απότομη θα είναι και η άνοδος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην οποία κινητήριος δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να φθάσει στις 56 έδρες από τις 35 που έχει στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή θα κερδίσει 21 επιπλέον έδρες. Έτσι η Ομάδα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ανεβαίνει από την έκτη θέση, που έχει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τέταρτη.
    Μεγάλη χαμένη θα είναι, όπως αναφέραμε, η Κεντροδεξιά, στην οποία συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία από 274 έδρες στο σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πέσει στους 202 ευρωβουλευτές τον προσεχή Μάιο, μια απώλεια 72 εδρών. Φυσικό αποτέλεσμα να πληρώσουν κάποτε τα σπασμένα της λιτότητας που έχουν επιβάλει σε όλη την Ευρώπη.
    Χαμένοι θα βγουν, επίσης, από αυτές τις ευρωεκλογές τόσο οι Οικολόγοι / Πράσινοι, που, από τις 58 σημερινές έδρες τους, θα βρεθούν στις 44, μια απώλεια της τάξης των 14 εδρών, όσο και οι Φιλελεύθεροι που θα πέσουν από τις 85 στις 64 έδρες, θα χάσουν δηλαδή 21 έδρες.
    Το πρώτο δίδαγμα από τη μελέτη όλων των σφυγμομετρήσεων είναι ότι «το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη πόλωση», είπε ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Simon Hix. Οι ευρωσκεπικιστές, οι υπερσυντηρητικοί, οι αντίπαλοι της Ένωσης και οι ακροδεξιοί, από 120 στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα φθάσουν τους 164, θα κερδίσουν δηλαδή 44 επιπλέον έδρες.
    Με βάση αυτήν την πρόβλεψη, τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές αναμένεται λογικά να καταλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Μάρτιν Σουλτς, που είναι σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για να το πετύχει ασφαλώς θα πρέπει να έχει, όπως συνέβη συστηματικά και μόνιμα στο παρελθόν, την υποστήριξη των κεντροδεξιών του ΕΛΚ.
    Αυτή θα είναι η μεγάλη ανταλλαγή που θα κάνουν οι διψασμένοι για εξουσία σοσιαλιστές. Θα δώσουν δηλαδή σε αντάλλαγμα της θέσης του προέδρου της Κομισιόν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους κεντροδεξιούς, αφού μόνες τους αυτές οι δύο ευρωομάδες θα συγκεντρώνουν 423 έδρες από τις 751 και θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μιαν ακόμη φορά.
    Η Grosse Coalition, η μεγάλη συμμαχία στη Γερμανία, θα μεταφερθεί αυτούσια στο Ευρωκοινοβούλιο και η συνεργασία κεντροδεξιών / χριστιανοδημοκρατών με τους σοσιαλδημοκράτες / σοσιαλιστές θα συνεχιστεί για πέντε ακόμη χρόνια. Μένει να δούμε αν και τι είδους συμμαχίες μπορούν να κάνουν οι ριζοσπάστες αριστεροί με τους Οικολόγους, τους Φιλελεύθερους και κάποιους από τους ανεξάρτητους, μη εγγεγραμμένους σε κάποια ευρωομάδα, για να ανακόψουν την ιερή συμμαχία συμφερόντων κεντροδεξιών - σοσιαλιστών. Αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας τρεις μήνες και τα ποσοστά που αναφέραμε ασφαλώς θα αλλάξουν. Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα της προεκλογικής μάχης που θα δώσουν τα κόμματα στις χώρες τους.