23 Φεβρουαρίου 2014

Από τον Αξονα στο Τρίγωνο

Η δραματική κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ακύρωσε την όποια επικοινωνιακή για τη γαλλική πλευρά χρησιμότητα της κοινής συνόδου των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας - Γερμανίας προχθές στο Παρίσι.
Η κοινή παρουσία χθες στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας αποτυπώνει τους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, με το Βερολίνο στην κορυφή και το Παρίσι και τη Βαρσοβία στον ρόλο των ησσόνων και ισότιμων στη γερμανική θεώρηση εταίρων.
Ούτε η ύπαρξη εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες του τριγωνικού σχήματος συνεργασίας της Βαϊμάρης με συμμετέχουσες χώρες τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, ούτε καν η γεωγραφική γειτνίαση της Ουκρανίας με την τελευταία μπορούν να μειώσουν τη σημασία του νέου ηγετικού ευρωπαϊκού Τριγώνου, που με κάθε επισημότητα αντικατέστησε χθες τον γαλλογερμανικό Αξονα, όπου εδώ και καιρό δεν τηρούνταν ούτε καν στα προσχήματα της θεσμικής ισοτιμίας του Παρισιού με το Βερολίνο.
Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η γαλλική εφημερίδα «Μοντ» δημοσίευσε τετρασέλιδο αφιέρωμα στην προνομιακή διμερή συνεργασία Γερμανίας - Πολωνίας που έτεινε να ισοφαρίσει αν όχι να υποκαταστήσει τη στενή διμερή γαλλογερμανική συνεργασία.Οταν στις αρχές του 1990 φάνηκε ως επικείμενη η ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών η Γαλλία του Μιτεράν έθεσε ως όρο για τη συγκατάθεσή της την αναγνώριση από την κυβέρνηση Κολ των μεταπολεμικών δυτικών συνόρων της Πολωνίας. Ετσι, όταν συγκροτήθηκε η τριμερής πρωτοβουλία της Βαϊμάρης, ερμηνεύτηκε ως συνεργασία Παρισιού - Βαρσοβίας για την εξισορρόπηση της Γερμανίας.

Η προσέγγιση Βερολίνου - Βαρσοβίας υπήρξε ταχύτατη μετά την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη την άνοιξη του 2010 και στηρίζεται στην προς Ανατολάς δραστηριοποίηση σε εθνικό πλαίσιο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, μια επιλογή που είχε και τον χαρακτήρα διασφάλισης εναλλακτικής του Νότου της Ευρωζώνης ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Στο πλαίσιο αυτό η Πολωνία είδε τις δικές της στρατηγικές επιλογές να συμπίπτουν με αυτές της Γερμανίας με την Ουκρανία να αναδεικνύεται στο κατεξοχήν πεδίο υλοποίησης της εγκάρδιας συνεννόησης του Βερολίνου με τη Βαρσοβία. Η σύμπτωση της Συνόδου των δύο κυβερνήσεων στο Παρίσι με τη μετάβαση των τριών ΥΠΕΞ στο Κίεβο δίνει την αίσθηση τελετής παράδοσης - παραλαβής.
kapopoulos@pegasus.gr

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ