23 Φεβρουαρίου 2014

Σφοδρή κριτική δέχεται ο Ομπάμα για της σιωπή του στην κρίση της Τουρκίας

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/02/RTXZPC4.jpg?t=thumbnail_570
Πίεση προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να ασκήσουν ογδόντα Αμερικανοί, παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής, επικρίνοντας τη σιωπή του Μπαράκ Ομπάμα για την κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Με επιστολή τον καλούν να πάρει θέση για να μην γίνει συνένοχος της μοναρχικής νοοτροπίας του Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Της Μαρίνας Χατζηκώστα 
Διπλωμάτες, κυβερνήτες, παράγοντες εξωτερικής πολιτικής, ακόμη και σύμβουλοι του Λευκού Οίκου και του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, υπογράφουν την επιστολή προς τον Μπαράκ Ομπάμα. 
Οι ισχυροί πρώην και νυν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, επικρίνουν το Αμερικανό Πρόεδρο για τη στάση σιωπής που τηρεί απέναντι στις πρακτικές που εφαρμόζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός:
«Η Τουρκία είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ. Αλλά είναι πιθανόν, τα πράγματα να μην παραμείνουν έτσι για πολύ καιρό ακόμη. Η ανταπόκριση του Τούρκου Πρωθυπουργού, με τις διαμαρτυρίες για το πάρκο Γκεζί, και πιο πρόσφατα στις κατηγορίες για μαζική διαφθορά, απείλησαν να μετατρέψουν το ημιτελές δημοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας, σε αυτοκρατορία.» 
Ηρθε η ώρα ο Λευκός Οίκος να σπάσει τη σιωπή του και να πάρει θέση, αναφέρεται στην επιστολή, διαφορετικά η σιωπή θα ερμηνευτεί ως στήριξη στις τακτικές Ερντογάν και άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν συνένοχος:
«Φοβόμαστε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας και οι πολιτικοί της χώρας, έχουν εκλάβει τη σιωπή των ΗΠΑ, ως συνέχιση της στήριξης τους. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό τώρα να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αυτοκρατορικού τύπου πράξεις του Πρωθυπουργού Ερντογάν, ανατρέπουν τους πολιτικούς θεσμούς της Τουρκίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.» 
Την επιστολή φιλοξενούν στο σύνολό τους οι τουρκικές εφημερίδες, με τα πρωτοσέλιδα να κάνουν αναφορές και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η διαλλακτικότητα που θα επιδείξει η Τουρκία θα βοηθήσει το προφίλ της διεθνώς, καθιστώντας την φιλειρηνική.
http://www.ant1iwo.com/kosmos/2014/02/22/sfodrh-kritikh-dexetai-o-ompama-gia-ths/