18 Φεβρουαρίου 2014

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Κυπριακό: κοιτάσματα... επίλυσης

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press σημείωσε πως από την επανένωση της Κύπρου έχει να ωφεληθεί η Τουρκία, αφού θα μπορεί πλέον να συμμετέχει στους περιφερειακούς ενεργειακούς σχεδιασμούς αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Κατά τον κ. Αναστασιάδη, η επίλυση του Κυπριακού θα αφαιρέσει ένα από τα κυριότερα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της η Τουρκία λόγω της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Σαμπάχ», αναφέρουν ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου εάν οι συνομιλίες στο Κυπριακό καταλήξουν σε επιτυχία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Αγκυρα στοχεύει να είναι μέρος του προγράμματος μεταφοράς του αερίου και όχι απλώς διαμε
 
Μεταφορά αερίου Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας υποστηρίζει πως για να γίνει μεταφορά αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία (μέσω Κύπρου) χρειάζεται να τοποθετηθούν έξι αγωγοί στη Μεσόγειο οι οποίοι θα στοιχίσουν 1,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Τουρκία, οποιαδήποτε άλλη γραμμή από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα στοιχίσει οκτώ φορές περισσότερο.

Επίσης ο λεγόμενος «υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, σε άλλη συνέντευξη ισχυρίστηκε πως η Λευκωσία επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού για οικονομικούς κυρίως λόγους, υποστηρίζοντας πως «θα γίνει γραμμή φυσικού αερίου Ισραήλ, Τουρκίας, Κύπρου και Ε.Ε.», καθώς η «Κυπριακή Δημοκρατία βρήκε φυσικό πλούτο τον οποίο δεν μπορεί να πουλήσει».
Και ενώ οι ουσιαστικές συνομιλίες ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει ο Ντερβίς Ερογλου σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν του άρεσε 100% το κοινό ανακοινωθέν, αλλά το αποδέχθηκε ως «εργαλείο».

Παραδέχθηκε πως υπήρξε παρέμβαση των ΗΠΑ γιατί έχουν συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και εκτίμησε πως θα υπάρξει πίεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σύντομο διάστημα. Ο λεγόμενος «υπουργός» Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί ξεκαθάρισε πως αν οι δύο πλευρές φτάσουν σε νέο δημοψήφισμα δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα καθώς θα έχουν προηγηθεί δημοσκοπήσεις που θα διασφαλίζουν την επιτυχία. Ο κ. Ναμί ανέφερε ακόμα πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στο πλαίσιο της συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς η Αμμόχωστος αποτελεί το «δυνατό χαρτί» το οποίο δεν έχουν σκοπό να το δώσουν απλώς και μόνο για να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα οι Ελληνοκύπριοι.

Ο κ. Ναμί επιχείρησε να προκαταλάβει ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν με την επίλυση του Κυπριακού υποστηρίζοντας πως όπως θα απαγορεύεται η ελεύθερη εγκατάσταση Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο θα απαγορεύεται και η εγκατάσταση Ελλήνων, ξεχνώντας πως οι Ελληνες είναι Ευρωπαίοι πολίτες και δεν έχουν σχέση με τους Τούρκους εποίκους.
 
Για 5 παλιοπαράδες;
Αιχμές για τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Νίκο Αναστασιάδη άφησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού διερωτώμενος αν ήταν τυχαία η αλλαγή στάσης του προκαθημένου της Κυπριακής Εκκλησίας για τις συνομιλίες ή είχε σχέση με την άδεια που πήρε για δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Δεν θα πουλούσα το εθνικό θέμα για πέντε παλιοπαράδες. Δεν θα το έκανα ποτέ». Οπως εξήγησε, η στάση του υπαγορεύτηκε από τα όσα άκουσε από συνταγματολόγους με τους οποίους ήταν σε επαφή.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος Κουντρέτ Οζερσάι θα επισκεφθούν την Αγκυρα και την Αθήνα αντιστοίχως στις 27 Φεβρουαρίου για επαφές με το τουρκικό και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον Μάρτιο ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζ. Κέρι στην Κύπρο με σκοπό να δώσει ώθηση στις συνομιλίες, ενώ μέσα στο Μάιο αναμένεται και επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ