Στην Ελλάδα, η επιστροφή στην ομαλότητα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ενόψει της προεδρίας της ΕΕ και η προαναγγελία ανάκαμψης το 2014 διαψεύδονται πανηγυρικά από την ίδια την οικονομία, που γνωρίζει απρόσμενο πισωγύρισμα τους τελευταίους μήνες του έτους σχεδόν σε όλα τα μέτωπα: πρωτοφανής αποπληθωρισμός, αμείωτα υψηλή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ εξαγωγών, επιδείνωση βιομηχανικής ύφεσης και νέα τούμπα οικοδομικής δραστηριότητας συνθέτουν τη μαύρη εικόνα του δ' τριμήνου 2013, προοιωνίζοντας συνέχεια ύφεσης για το 2014.
«Όχι» στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είπε εκ νέου η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, μετά από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας Α.Γεωργιάδη και Ενέργειας Γ. Μανιάτη την Τετάρτη νωρίτερα.
Για ανησυχητική συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα κάνει λόγο ο δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα για την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να είναι ανακουφισμένος τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά όχι αμέριμνος. Μπορεί το κοινοβούλιο στην Αθήνα να ψήφισε δύο σημαντικούς νόμους, ωστόσο ένας βουλευτής απαρνήθηκε την κυβέρνηση και η οριακή πλειοψηφία του (σ.σ. κυβερνητικού) συνασπισμού θρυμματίζεται κι άλλο», σχολιάζει ο αρθρογράφος με αφορμή τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Αναφερόμενος στην ψήφιση του φόρου ακινήτων και του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ο αρθρογράφος σημειώνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έπρεπε μέχρι την τελευταία στιγμή να τροποποιήσει αρκετές φορές τα νομοσχέδια για να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία». Ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Την ώρα που ο Σαμαράς πρέπει να ανησυχεί για την πλειοψηφία, για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα φυσά ούριος άνεμος». Το δημοσίευμα υπογραμμίζει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κλείνοντας με την επισήμανση ότι «το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή καθιερώθηκε ως τρίτη δύναμη».
Οι οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των Ελλήνων κυριαρχούν σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις της κρίσης στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
«Για πολλούς Έλληνες οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων είναι ζοφερές» παρατηρεί ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου n-tv με τίτλο «Θλιμμένα Χριστούγεννα στην Ελλάδα». Το ρεπορτάζ απαριθμεί μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία: «Το δώρο των Χριστουγέννων δεν καταβάλλεται, το αυτοκίνητο ακριβαίνει. Στους φτωχούς θα δίνεται κάποιες μέρες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από την καύση ξύλων».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης με την υπερβολική συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρεται επίσης στην οικονομική στενότητα, επισημαίνοντας: «Κυρίως τα Χριστούγεννα πολλές ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν στενότητα. Όλο και λιγότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν το ‘δώρο’ στους εργαζομένους, υποστηρίζουν τα συνδικάτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 6 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν το επίδομα των Γιορτών. Σε κάποιες από αυτές οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι έλαβαν το επίδομα στο χέρι, χωρίς να το έχουν πάρει», υπογραμμίζει το n-tv.
«Η φτώχια στον αέρα»
Οι οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα γίνονται πλέον ιδιαίτερα αισθητές και στον ατμοσφαιρικό αέρα. Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στη διαδικτυακή της έκδοση, «η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις». Αυτό κατέδειξε έρευνα ομάδας επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι. Τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι επιστήμονες είχαν συλλέξει επανειλημμένα δείγματα αέρα το χειμώνα του 2012 αλλά και στην αρχή του φετινού χειμώνα, διαπιστώνοντας κατά την ανάλυση ότι ειδικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης». Διευκρινίζεται ότι «αυτά τα στοιχεία, με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (που αντιστοιχεί περίπου σε 1/30 της διαμέτρου μίας τρίχας), θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους ιστούς των πνευμόνων. Μπορούν να προξενήσουν παθήσεις στην καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα.
Ανησυχητικές τιμές καρκινογόνων ουσιών
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα». Αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότητα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η SZ επισημαίνει ότι «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβ.μ. για αυτά τα επιβλαβή στοιχεία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».
Τουρκία - Ερντογάν
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει εκτενώς και το ευρύ σκάνδαλο διαφθοράς που διαταράσσει την πολιτική και κοινωνική ομαλότητα στην Τουρκία. Για «βούρκο του Ερντογάν» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung και σχολιάζει:
«Όσο περισσότερο εξακολουθεί ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργεί στην υπόθεση διαφθοράς με σύνθημα ότι φταίνε οι άλλοι, τόσο πιο ύποπτη καθίσταται η κυβέρνησή του.
Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η ΕΕ ή ένας ισλαμιστής κήρυκας με παγκόσμια κοινότητα πιστών – η αναζήτηση κακών από πλευράς Ερντογάν φέρει είτε δόσεις παράνοιας είτε είναι μία υπολογισμένη πρόκληση που στοχεύει στον εξοικειωμένο στις θεωρίες συνομωσίας (σ.σ. τουρκικό) λαό».Η αρθρογράφος εκτιμά ότι το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται γιοί υπουργών και ο επικεφαλής τουρκικής κρατικής τράπεζας, είναι εξόχως επικίνδυνο για το ισλαμιστικό συντηρητικό κόμμα του Ερντογάν. Όπως διευκρινίζει, το AKP «οφείλει την πρώτη του εκλογική επιτυχία, το 2002, κυρίως στην υπόσχεσή του να βάλει ένα τέλος στη διαφθορά.»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Rundschau, η οποία σχολιάζει: «Με κάθε νέα αντίδραση στο ευρύ σκάνδαλο διαφθοράς ο τούρκος πρωθυπουργός χάνει άλλη μία ευκαιρία να βγει αλώβητος από αυτό. Ήδη έχει σπαταλήσει τη δυνατότητά του να παρουσιαστεί ως καθαρός» επισημαίνει η εφημερίδα αναφερόμενη στην επιμονή του να διατηρεί στη θέση τους τα εμπλεκόμενα στελέχη της κυβέρνησής τουΜέχρι τώρα έχουν παραιτηθεί τρεις υπουργοί και ένας βουλευτής.
Αίγυπτος
Στην Αίγυπτο η αστάθεια δεν έχει φύγει από το κόκκινο από την εναρξη της επανάστασης που έριξε τον Μουμπάρακ, αλλά και ο Μόρσι που τον διαδέχθηκε είχε την ίδια τύχη δίνοντας ευκαιρία στο στρατό να παρέμβει ξανά και τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού σκληρής πόλωσης.
Οι αρχές της Αιγύπτου ανακήρυξαν «τρομοκρατική οργάνωση» την Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους να διαδηλώνουν στη χώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας αυτής που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το "Τρίγωνο των Βερμούδων" στο μαλακό υπογάστριο της Α. Μεσογείο βράζει.
με πληροφορίες Deutsche Welle, ΑΠΕ, FP