Στη «γκρίζα» και «μαύρη» ζώνη της οικονομίας κινείται ποσοστό 50-60% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας στη Σερβία, μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό των μεγεθών του προϋπολογισμού τους επόμενους 12-18 μήνες, αν δεν ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα παραπάνω δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι, το μέλος του συμβουλίου των διευθυντών της σερβικής Φορολογικής Διοίκησης, Μίλαν Κνέζεβιτς, υπογραμμίζοντας ότι η πάταξη της παραοικονομίας είναι πρώτιστο καθήκον των φορολογικών Αρχών, οι οποίες, όμως, στην προσπάθεια αυτή έχουν ανάγκη την υποστήριξη της Κυβέρνησης.Η παραοικονομία κυριαρχεί στο εμπόριο, ιδίως σε ό,τι αφορά τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, την κλωστοϋφαντουργία, τον καπνό, τη φιλοξενία, την ασφάλεια, την καθαριότητα, τις μεταφορές με λεωφορεία, τον τουρισμό, τη χειροτεχνία και τις κατασκευές, επισήμανε ο κ. Κνέζεβιτς, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του αντιπροέδρου της σερβικής Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σύστημα φοροελέγχων και η βασική αιτία της φοροδιαφυγής συνίσταται στη λειτουργία των τελωνείων, ανέφερε ο κ. Κνέζεβιτς, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία και να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.
Ο επικεφαλής της σερβικής φορολογικής διοίκησης Ιβάν Σίμιτς υποστήριξε, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα, και παρά το ότι οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες, εντάθηκαν οι προσπάθειες στη μάχη κατά της παραοικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, το 2013, μέχρι και τον μήνα Νοέμβριο, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 6.838 φορολογικές ταμειακές μηχανές, κατά 2.060 περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Επίσης, το ενδεκάμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκαν 22.689 επιτόπιοι έλεγχοι (4.574 περισσότεροι από 11μηνο 2012).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ