12 Οκτωβρίου 2013

HUMAN RIGHTS WATCH «190 νεκροί, 67 εν ψυχρώ εκτελέσεις από αντάρτες στη Συρία»

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/10/syriakurd914.jpg
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από αντάρτες και τζιχαντιστές στη Συρία καταγγέλλει η οργάνωση HUMAN RIGHTS WATCH (HRW), αποκαλύπτοντας ότι στις αρχές Αυγούστου τουλάχιστον 190 άμαχοι σκοτώθηκαν και 200 αιχμαλωτίστηκαν σε συντονισμένη επίθεση εναντίον αλεβιτικών χωριών. Σε μια έκθεση 190 σελίδων, η HRW περιγράφει την επιτόπια έρευνά της σε 10 χωριά αλεβιτών (θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει και η οικογένεια του Σύρου προέδρου Ασαντ) και τις καταθέσεις 35 μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων μια φονικής επιχείρησης στην περιοχή της Λατάκιας την 4η Αυγούστου.
Την ημέρα εκείνη τουλάχιστον 20 ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστών διαπέρασαν τις γραμμές του συριακού στρατού και εισέβαλαν στο χωριά ανοίγοντας αδιακρίτως πυρ εναντίον των κατοίκων. Η οργάνωση, που έχει συντάξει λίστα με τα ονόματα των θυμάτων, κάνει λόγο για 190 νεκρούς, εκ των οποίων 57 γυναίκες και 18 παιδιά. Εξήντα εφτά θύματα εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Η HRW τονίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν οπλισμένοι, δεν προσπαθούσαν να διαφύγουν ούτε έκαναν κάτι που να δείχνει ότι αποτελούσαν απειλή για τους εισβολείς.
 
Σε χωριά αλεβιτών
Οι μάρτυρες περιγράφουν σκηνές τρόμου με βροχή πυρών και σε ορισμένες περιπτώσεις με ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών. Κατά τον προσωρινό διευθυντή της HRW Τζο Στορκ, πρόκειται για «προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον του άμαχου πληθυσμού σ' αυτά τα χωριά αλεβιτών», ενώ οι πράξεις των επιτιθεμένων συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Μεταξύ των ομάδων που μετείχαν στην επιχείρηση είναι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή και το Μέτωπο Αλ Νόσρα, δύο οργανώσεις τζιχαντιστών συνδεόμενες με την Αλ Κάιντα. Καμία από τις ομάδες δεν φαίνεται να πρόσκειται στη βασική συνιστώσα των ανταρτών, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που έχει την υποστήριξη της Δύσης.

Σε παράλληλες εξελίξεις, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Σύροι αντάρτες έχουν εκπαιδευτεί στο χειρισμό χημικών όπλων από τρίτες χώρες στο Αφγανιστάν και ότι σχεδιάζουν χημικές επιθέσεις στο έδαφος του Ιράκ. Στο εσωτερικό της Συρίας, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο προάστια της Δαμασκού σκοτώνοντας τουλάχιστον 70 ανθρώπους.
(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.BBC.CO.UK)