Λευκωσία: Σε νέες σημαντικές εξαγορές ελληνοκυπριακών περιουσιών προχώρησε το κατοχικό καθεστώς μέσω της «επιτροπής» πληρώνοντας σε μόνο δύο περιπτώσεις ένα ποσό που ξεπερνά τα δυόμισι εκατομμύρια στερλίνες. Είναι εμφανές μέσα από τις αποφάσεις ότι το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» να πετύχει αγορές από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και εν συνεχεία να δοθούν οι «τίτλοι» σε Τουρκοκυπρίους ή Τούρκους επιχειρηματίες για σκοπούς ανάπτυξης.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακίνητης περιουσίας στην περιοχή του κατεχόμενου Πραστειού της επαρχίας Αμμοχώστου. Μέσω της «επιτροπής» τουρκοποιήθηκε ελληνοκυπριακή περιουσία συνολικής έκτασης 629.146 τετραγωνικών μέτρων με τους ιδιοκτήτες να παίρνουν σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο (1.408.040 στερλίνες). Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα ακίνητα ονομάζεται «Dortyol» (Σταυροδρόμι).

Στην ίδια ακριβώς περιοχή και ειδικότερα βορείως του δρόμου Λευκωσίας - Αμμοχώστου παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα των ακινήτων. Έχουν οικοπεδοποιηθεί αρκετές εκτάσεις οι οποίες διαφημίζονται προς πώληση και μέσω του διαδικτύου.

Πρόκειται για περιοχές που τώρα αναπτύσσονται και γι' αυτό οι τιμές που προσφέρονται είναι συγκριτικά πολύ χαμηλές, τα οικόπεδα πωλούνται προς 20 χιλιάδες στερλίνες και τα διαμερίσματα ξεκινούν από 3 χιλιάδες στερλίνες και φτάνουν τις 70 χιλιάδες.

Με άλλη απόφασή της η «επιτροπή», που αφορά ακίνητη περιουσία στη Βασίλεια της επαρχίας Κερύνειας, πληρώθηκε το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων στερλινών για 65.473 τ.μ. και δύο σπίτια. Στην ίδια περιοχή, η οποία έχει από χρόνια αναπτυχθεί, οι τιμές ξεκινούν από τις 100 χιλιάδες στερλίνες και αναλόγως εάν είναι διαμέρισμα ή οικία ανεβαίνουν.

Λαμβανομένων υπόψη και των όσων έχουν δηλωθεί από πλευράς «επιτροπής» το τελευταίο διάστημα και των κινήσεων του κατοχικού καθεστώτος, φαίνεται ότι προχωρεί το σχέδιο εξαγοράς των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, εκμεταλλευόμενοι από τη μια την οικονομική κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές και το ότι οι νεότερες γενιές προσφύγων δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα να πουλήσουν τα ακίνητα που ανήκαν στους γονείς τους. Γι' αυτό και η «επιτροπή» επιλέγει, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, να λαμβάνει αποφάσεις με μεγάλα ποσά αποζημίωσης προκειμένου αυτές να λειτουργήσουν και ως «κράχτες» για άλλους Ελληνοκυπρίους που έχουν ακίνητα στις ίδιες περιοχές για να τα πουλήσουν.

Συνολικά την περασμένη εβδομάδα η «επιτροπή» πλήρωσε ως αποζημιώσεις 3,17 εκατομμύρια στερλίνες, εκ των οποίων τα 2,6 εκατομμύρια είναι οι περιπτώσεις που προαναφέραμε. Στις άλλες πέντε περιπτώσεις τα ποσά ήταν μικρότερα και κυμαίνονταν μεταξύ 60 και 75 χιλιάδων στερλινών.