12 Οκτωβρίου 2013

Θέση Προαναγγελία αποτυχίας!

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2013/10/Erdogan_Fidan.jpg
Και μόνο να μελετήσει κανείς τις προχθεσινές δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού» εξωτερικών του κατοχικού ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, για τις τουρκικές θέσεις στην αναζήτηση λύσης, καταλήγει σε ένα μόνο σίγουρο συμπέρασμα: Συνομιλίες δεν πρόκειται να αρχίσουν ή, αν επαναληφθούν, θα καταλήξουν σε παταγώδη αποτυχία. Όλα όσα δήλωσε στην Άγκυρα μετά το πέρας των επαφών του με την τουρκική κυβέρνηση, αποτυπώνουν μία πραγματικότητα: Η Τουρκία, διότι αυτή εντέλλεται τις θέσεις τής υποτελούς τ/κ ηγεσίας, δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε καμία παραχώρηση και σε κανένα «τολμηρό βήμα», όπως δι’ ευσεβών πόθων αναμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Διά των δηλώσεων Ναμί κονιορτοποιούνται και απορρίπτονται όλες οι θέσεις, ιδέες και εισηγήσεις Αναστασιάδη τόσο για τις προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών όσο και για το περιεχόμενο και την αναμενόμενη λειτουργικότητα της λύσης.Ο Ναμί, κατ’ εντολήν της κατοχικής Τουρκίας, πέρα από το επικοινωνιακό παιγνίδι που παίζει, ώστε να εμφανίσει την ε/κ πλευρά ως δήθεν αδιάλλακτη και ανέτοιμη για λύση, θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα: Σχέδιο λύσης μέχρι τον Ιανουάριο και σε δύο μήνες, αφού προετοιμασθούν και ενημερωθούν οι δύο κοινότητες, να οδεύσουν προς κοινά δημοψηφίσματα για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την προτεινόμενη λύση.

Επίσης υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν, όταν είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, εξ υπαιτιότητας των Τούρκων και να επικεντρωθούν στα ανοικτά θέματα. Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Ναμί είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει θέση και σωστά, αφού η Τουρκία αποφασίζει. Ήδη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, είπε ότι το θέμα της Αμμοχώστου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των συνομιλιών. Με απλά λόγια, η ελληνική πλευρά ας μην αναμένει τουρκικό «τολμηρό βήμα» στο θέμα της Αμμοχώστου, που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει εναγωνίως.


Ο Τ/κ ψευτοϋπουργός, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, απέρριψε και δύο άλλες θέσεις του Ν. Αναστασιάδη. Πρώτον, οι Τούρκοι δεν δέχονται εμπλοκή και συμμετοχή της Ε.Ε. στις συνομιλίες. Δεύτερον, απαιτούν το κυπριακό φυσικό αέριο να περάσει μέσα από την Τουρκία. Επίσης, ο Ναμί χαιρεκακεί επειδή κυπριακά πλοία και αεροπλάνα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Σε αυτές τις εξόφθαλμα απαράδεκτες και απορριπτέες θέσεις των Τούρκων, ο Κυβ. Εκπρόσωπος απάντησε με μια πλαδαρή και άνευρη δήλωση, επαναλαμβάνοντας ότι η πλευρά μας θέλει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία, που να καταλήξει σε αποτέλεσμα. Επίσης, ο Εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις Ναμί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και επιμένει ότι χρειάζονται «γενναίες χειρονομίες». Οι δηλώσεις Ναμί εντάσσονται σε μια καλά οργανωμένη τουρκική προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην ελληνική πλευρά διά της ταυτόχρονης απόρριψης όλων των εισηγήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, με κορυφαία την επιστροφή της Αμμοχώστου, για την οποία έκανε και χθες αναφορά, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντ. Σαμαρά.

Είναι εμφανές από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της τουρκικής και τ/κ πολιτικής ηγεσίας ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευλυγισία αλλ’ ούτε και να προβεί σε έστω ένα «τολμηρό βήμα», όπως παρακλητικά ζητά ο Ν. Αναστασιάδης. Η τουρκική πλευρά προφανώς γνωρίζει τι θα πράξει, σε περίπτωση νέου αδιεξόδου. Το μέγα ερώτημα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι αν έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο Β’ και πώς σχεδιάζει να δράσει παραπέρα, εφόσον η τουρκική πλευρά διαλαλεί ήδη μεγαφωνικά και δημόσια τις έκδηλα απορριπτέες θέσεις της. Είναι θλιβερό να καταγραφεί για την ελληνική πλευρά: Οι τρεις παραχωρήσεις Αναστασιάδη στους Τούρκους δεν τους… γλύκαναν αλλ' αντίθετα τους αποθηρίωσαν και απαιτούν κι άλλες. Η κυπριακή πολιτική ηγεσία δεν μαθαίνει, δυστυχώς…
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/579071