06 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς στο Ισραήλ: Στην ατζέντα η αμυντική και ενεργειακή συνεργασία

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από 8 υπουργούς και 100 επιχειρηματίες
Σαμαράς στο Ισραήλ: Στην ατζέντα η αμυντική και ενεργειακή συνεργασία
Η εμβάθυνση της ενεργειακής και της αμυντικής συνεργασίας σε μία περίοδο καταιγιστικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει τον πυρήνα του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ, που έπειτα από καθυστέρηση πολλών μηνών πραγματοποιείται την Τρίτη στο Τελ Αβίβ. Ο έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς φθάνει το απόγευμα της Δευτέρας στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς και περίπου 100 επιχειρηματίες, που με τη σειρά τους θα λάβουν μέρος σε μεγάλο επιχειρηματικό φόρουμ.  
Ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες όσο και με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση, η οποία συμπληρώνεται από εκείνη μεταξύ Τελ Αβίβ και Λευκωσίας, διαμορφώνει έναν άτυπο άξονα που στα μάτια αρκετών - μεταξύ των οποίων και των Αμερικανών - μοιάζει με όαση γεωστρατηγικής σταθερότητας σε μία ευμετάβλητη περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Ωστόσο, είναι σαφές ότι στις συζητήσεις αυτές θα τεθεί από ισραηλινής πλευράς προς τον κ. Σαμαρά, έστω σε χαμηλούς τόνους, και το ζήτημα της δράσης της Χρυσής Αυγής.

Από ελληνικής πλευράς θα βρεθούν στο Ισραήλ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Υποδομών κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν περίπου 10 συμφωνίες, κοινές δηλώσεις και πρωτόκολλα. Οι σημαντικότερες εξ' αυτών εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κ. Δένδια και αφορούν στην κοινή δίωξη εγκληματιών, καθώς και στην αμοιβαία συνδρομής σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Ωστόσο, ο πλέον πολυάσχολος έλληνας υπουργός θα είναι μάλλον ο κ. Μανιάτης, που θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ. Πέραν από το ευρύτερο πλαίσιο της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας (στο οποίο ίσως υπάρξουν προσεχώς ανακοινώσεις), στο τραπέζι υπάρχει και το εντονότατο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφράσει η ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil, μαζί με την ελληνική Energean Oil & Gas S.A. για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές, στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού.

Ο κ. Μανιάτης, κατόπιν πυρετωδών επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία και ιδιαίτερα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα ανοίξει τον σχετικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο τελικός προσδιορισμός των συντεταγμένων των εν λόγω περιοχών θα λάβει σαφώς υπόψη το όριο των 6 ναυτικών μιλίων, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές περιοχές παραχώρησης επεκτείνονται πέραν αυτού.

Οι ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα, θα έβλεπαν με θετικό μάτι, για τα εμπορικά τους συμφέροντα, μία ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και τη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, από πολιτικής πλευράς, η Άγκυρα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.  

Η αμυντική συνεργασία
Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, πιθανότατα στις 20 του μηνός, αναμένεται στο Ισραήλ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών ακολουθεί άλλωστε αυτόνομη πορεία που συνεχώς αναπτύσσεται και μόνο εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο κοινές ασκήσεις.

Η πρώτη θα λάβει χώρα σε περιοχή του κεντρικού και νοτίου FIR Αθηνών στις 8-9 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου σε περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου με συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ισραηλινού σκάφους εναερίου ανεφοδιασμού. Για τον Νοέμβριο προβλέπεται επίσης επίσκεψη και στάθμευση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος.