04 Οκτωβρίου 2013

Έτοιμη η Κομισιόν να βοηθήσει τη Βουλγαρία στην αντιμέτωπιση των προσφύγων από τη Συρία

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_turkey-syria-recruitment-youth-jihad/fightersyria.jpg?t=thumbnail_578
Αν η Βουλγαρία έχει ειδικές ανάγκες όσον αφορά την εισροή προσφύγων από τη Συρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι περισσότερο από ευτυχής να τις ακούσει και να βοηθήσει, όπως έχει κάνει αμέτρητες φορές, δήλωσε ο Μισέλ Τσερκόνε, εκπρόσωπος τύπου της Επιτρόπου της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις ανάγκες και τα προβλήματα, οπότε η Βουλγαρία θα πρέπει να καθορίσει τις βασικές προτεραιότητες, τις ανάγκες και τα προβλήματα και να ζητήσει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξήγησε ο κ. Τσερκόνε, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου.
  
"Είμαστε περισσότεροι από έτοιμοι να το κάνουμε, όπως πράξαμε τα τελευταία χρόνια με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα" ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτρόπου της ΕΕ σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, έκτακτοι πόροι και βοήθεια που μπορεί να αξιοποιηθούν ώστε να απαλλαχθούν από πίεση κράτη - μέλη.
  
Ο κ. Τσερκόνε πρόσθεσε ότι, την ερχόμενη Τρίτη, στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο θα παρουσιαστούν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις ομάδας εργασίας που αποτιμά την κατάσταση.Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετλίν Γιόβτσεφ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης, ότι έως το τέλος του έτους μπορεί να έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία 11.000 μετανάστες.
  
Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus, ο κ. Γιόβτσεφ είπε ότι ακόμη κι αν η εισροή προσφύγων προς τη Βουλγαρία παραμείνει ως έχει, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα."Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στη Συρία. Δεν αναμένουμε άμεση επίλυση της διαμάχης, επομένως το προσφυγικό ρεύμα δεν θα υποχωρήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών μπορεί να φτάσει τις 11.000" τόνισε ο Γιόβτσεφ.
  
Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εισροή προσφύγων από τη Συρία.
  
Η κ. Γκεοργκίεβα επισκέπτεται με τους επικεφαλής του Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στις περιοχές Βραζντέμπνα και Βοένα Ράμπα στη Σόφια προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και τις δράσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας απομάκρυνε πριν από δύο μέρες τον επικεφαλής της βουλγαρικής υπηρεσίας για τους πρόσφυγες Νικόλα Καζάκοφ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος με το κύμα προσφύγων από τη Συρία.
  
Ο κ. Καζάκοφ δήλωσε ότι η ηγεσία της Βουλγαρίας αγνόησε τον Ιούνιο τις προειδοποιήσεις του για προσφυγική κρίση και ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση.Νέος επικεφαλής της υπηρεσίας ορίστηκε ο Νικολάι Τσιρπάνλιεφ, ο οποίος έχει εργαστεί στο υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας.


Πηγή:www.capital.gr