04 Οκτωβρίου 2013

Η Γκάνα εγκατέλειψε τη βρετανική Κοινοπολιτεία

Η Γκάμπια, πρώην βρετανική αποικία, ανακοίνωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, ότι αποσύρεται από την Κοινοπολιτεία, τον 54μελή οργανισμό που περιλαμβάνει τη Βρετανία και τις περισσότερες από τις πρώην αποικίες της. "Η κοινή γνώμη ενημερώνεται πως η κυβέρνηση της Γκάμπιας εγκατέλειψε τα Έθνη της Κοινοπολιτείας", αναφέρει το Μπανζούλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Η κυβέρνηση αποσύρεται από την Κοινοπολιτεία και αποφασίζει πως η Γκάμπια δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέλος οποιουδήποτε νεοαποικιακού θεσμού και δεν θα αποτελέσει ποτέ μέρος οποιουδήποτε θεσμού ο οποίος αντιπροσωπεύει μια επέκταση της αποικιοκρατίας", προστίθεται στην ανακοίνωση χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν ήταν διαθέσιμο για να δώσει μια εξήγηση για την απόφαση.

Ωστόσο ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γκάμπιας, που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για το θέμα, δήλωσε πως η απόφαση αυτή ακολουθεί την απόρριψη από την κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2012, μιας συμφωνίας, η οποία προτάθηκε από την Κοινοπολιτεία, για τη δημιουργία στο Μπανζούλ επιτροπών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέσα ενημέρωσης και τη μάχη κατά της διαφθοράς. Ο αξιωματούχος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
"Η αποφάσεις περί συμμετοχής στην Κοινοπολιτεία εξαρτώνται από την κυβέρνηση κάθε κράτους μέλους", ήταν η αντίδραση ενός εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο .

"Λυπούμαστε πολύ για το γεγονός ότι η Γκάμπια ή οποιαδήποτε άλλη χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την Κοινοπολιτεία", πρόσθεσε ο εν λόγω εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Η Γκάμπια εντάχθηκε στην Κοινοπολιτεία το 1965. Η χώρα περιβάλλεται από τη Σενεγάλη εκτός από την πλευρά της που βρέχεται από τη θάλασσα, και είναι δημοφιλής προορισμός για Ευρωπαίους, κυρίως Βρετανούς, με το τροπικό κλίμα της και τις παραλίες της με τη λευκή άμμο.
Οι σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Γκάμπιας Γιαγιά Τζαμέ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 1994 με πραξικόπημα, και την παλιά αποικιοκρατική δύναμη έχουν ιστορικό έντασης.

Ο Τζαμέ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι υποστήριξε την αντιπολίτευση στις εκλογές που έγιναν το 2011 στην Γκάμπια, ενώ η Βρετανία έχει επικρίνει την κυβέρνηση της Γκάμπιας για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως μια σειρά εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Η κυβέρνηση του Τζαμέ έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι διώκει τους πολιτικούς αντιπάλους της και τους ομοφυλόφιλους.
Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τζαμέ αποκάλεσε την ομοφυλοφιλία απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη και επέκρινε άλλες χώρες επειδή την θεωρούν ανθρώπινο δικαίωμα.  
http://www.nooz.gr/world/i-gkana-egkateleipse-ti-vretaniki-koinopoliteia