Στην έκθεση γίνεται λόγος για θανάτωση και τραυματισμό διαδηλωτών, για εκτόξευση πεπιεσμένου νερού που περιλάμβανε χημικές ουσίες, για σεξουαλική παρενόχληση διαδηλωτριών και για εκτόξευση βλημάτων χημικών, κατ' ευθείαν προς τους διαδηλωτές. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για καταγγελία δύο συγκεκριμένων περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης από αστυνομικούς στην Αγκυρα.
«Η κατάσταση αυτή έχει αποδυναμώσει τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι υπεύθυνη και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρεται στην έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται πως «απ' ό,τι φαίνεται οι παραβιάσεις εκ μέρους των αστυνομικών δεν θα τιμωρηθούν, ενώ οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν τώρα τον κίνδυνο δικαστικών διώξεων, τη στιγμή που οι γιατροί, οι δικηγόροι, αλλά και οι καταστηματάρχες που βοήθησαν τους διαδηλωτές έγιναν στόχος απειλών και παρενοχλήσεων».
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, Andrew Gardner, είπε πως «ήταν ξεκάθαρη η αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών για να τερματιστούν και να μην επαναληφθούν οι διαδηλώσεις. Η μέθοδος που επέλεξαν ήταν η χρήση βίας, οι απειλές, η προσβολή και οι διώξεις. Εκατοντάδες άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με διώξεις απλώς και μόνο επειδή πήραν μέρος στις διαδηλώσεις και δίχως να υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή τους σε βίαια επεισόδια».
Ερωτηθείς χθες σχετικά με την έκθεση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, είπε πως δεν την έχει διαβάσει, αλλά τόνισε ότι «τα γεγονότα σχετικά με τις διαδηλώσεις έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη διαφάνεια», προσθέτοντας πως δεν νομίζει ότι το θέμα θα έχει κάποια επίδραση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.