Δήλωσε ότι ο μουφτής της δυτικής Θράκης, θα πρέπει να εκλέγεται από την μουσουλμανική μειονότητα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εν αναμονή της εξαγγελίας του πακέτου εκδημοκρατισμού, η ελληνική κοινότητα με αναπτερωμένες τις ελπίδες, πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της θα έβρισκε ανταπόκριση. Τελικά, η εξαγγελία του πακέτου άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης.
Ο Ερντογάν επισήμανε ότι ο μουφτής της δυτικής Θράκης, που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα, όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.
«Εμείς δεν διορίζουμε τον "Έλληνα Ορθόδοξο" Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;» σχολίασε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς λόγω έλλειψης μελών της Ιεράς Συνόδου. Δεδομένου ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, ο Πατριάρχης δεν δύναται να εκπαιδεύει νέους κληρικούς στην Τουρκία για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών της ελληνικής κοινότητας. Ο τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν 21 μέλη της Ιεράς Συνόδου, αρμόδια για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων του Πατριαρχείου, μετά τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.