04 Οκτωβρίου 2013

Και ο Ερντογάν στον... χορό για τους μουφτήδες

Δήλωσε ότι ο μουφτής της δυτικής Θράκης, θα πρέπει να εκλέγεται από την μουσουλμανική μειονότητα
Και ο Ερντογάν στον... χορό για τους μουφτήδεςΑθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΜετά τους Αχμέτ Νταβούτογλου και Εγκεμέν Μπαγίς, ήρθε και η σειρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει το θέμα της αμοιβαιότητας σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζητώντας την εκλογή μουφτήδων στη Δυτική Θράκη.Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, ο τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε την απουσία οποιουδήποτε νομικού κωλύματος για την επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινότητας της Τουρκίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα αναμένει μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή του μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική» κοινότητα.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εν αναμονή της εξαγγελίας του πακέτου εκδημοκρατισμού, η ελληνική κοινότητα με αναπτερωμένες τις ελπίδες, πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της θα έβρισκε ανταπόκριση. Τελικά, η εξαγγελία του πακέτου άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι ο μουφτής της δυτικής Θράκης, που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα, όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

«Εμείς δεν διορίζουμε τον "Έλληνα Ορθόδοξο" Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;» σχολίασε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς λόγω έλλειψης μελών της Ιεράς Συνόδου. Δεδομένου ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, ο Πατριάρχης δεν δύναται να εκπαιδεύει νέους κληρικούς στην Τουρκία για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών της ελληνικής κοινότητας. Ο τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν 21 μέλη της Ιεράς Συνόδου, αρμόδια για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων του Πατριαρχείου, μετά τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.