Λευκωσία: Με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ απέρριψε χθες την προσφυγή των ηγετών αντιπολιτευτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά της απόφασης της Κυβέρνησης της χώρας για εξαγωγές του 40% του φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα.Ουσιαστικά η απόφαση αυτή ανοίγει πλέον το δρόμο για να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε να επιδιωχθεί στενή συνεργασία με το Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.



Η αντιπολίτευση και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις του Ισραήλ, που τάσσονται κατά των εξαγωγών φυσικού αερίου, είχαν προσφύγει τον Ιούνιο κατά της απόφασης της κυβέρνησης για εξαγωγές, με το επιχείρημα ότι η Βουλή είναι το νόμιμο όργανο να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις και όχι η Κυβέρνηση. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση είναι στην πλήρη δικαιοδοσία της Κυβέρνησης και όχι της Βουλής.

Αν και αναμένονται και νέες προσπάθειες αντίδρασης –όπως η ψήφιση νόμων στη Βουλή– ώστε να ελεγχθεί η κυβερνητική απόφαση, η ίδια η Κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι άνοιξε πλέον ο δρόμος για εξαγωγές φυσικού αερίου.

Ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό φέρνει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις Noble και Delek, για τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για ρευστοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων του «Λεβιάθαν» και όχι μόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση, ευνοϊκό για συνεργασία με την Κύπρο αποτελεί το γεγονός ότι και στο «Αφροδίτη» συμμετέχουν οι ίδιες εταιρείες. Ταυτόχρονα, είναι φανερό πως οι εν λόγω εταιρείες αλλά και το Ισραήλ, μελετούν σενάρια πολλαπλών λύσεων εξαγωγών.

Πιο σημαντικό ρόλο αποκτά πλέον και η Woodside της Αυστραλίας που έχει συμφωνία συμμετοχής για τις ποσότητες του «Λεβιάθαν», με την οποία προφανώς η Κύπρος θα πρέπει πλέον να μπει και σε απευθείας συνεννόηση, ενώ ταυτόχρονα η απόφαση στο Ισραήλ, αυξάνει το ενδιαφέρον της Woodside για συμμετοχή στο τεμάχιο «12» και ενδεχομένως και στο τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιχειρημάτων των νομικών εκπροσώπων της Κυβέρνησης του Ισραήλ, στο Ανώτατο Δικαστήριο, λέχθηκε ότι ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης θα μειώσει στο ελάχιστο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ισραηλινά κοιτάσματα για αξιοποίησή τους, ενώ προτάχθηκε και το παράδειγμα της Κύπρου που προχωρά με στόχο τις εξαγωγές.Ο ΔΗΣΥ, με χθεσινή του ανακοίνωση χαιρέτισε την απόφαση.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης