Προειδοποίηση για δημιουργία επικίνδυνης «φούσκας» στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας που τροφοδοτείται από τα χαμηλά επιτόκια και την αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό εξέπεμψε η Bundesbank. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, οι κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Βερολίνο, Μόναχο, Φραγκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη) μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι υπερτιμημένα έως και 20% σε σχέση με τις τιμές που θα δικαιολογούνταν από τους οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες. Ειδικά οι τιμές των διαμερισμάτων στις συγκεκριμένες πόλεις έχουν αυξηθεί κατά 25% κατά μέσο όρο από το 2010, ενώ μόνο στο Βερολίνο κατά 80% (!) την τετραετία 2009-2012.
Τοπικές «φούσκες»
Με δεδομένο ότι σε ολόκληρη τη Γερμανία, η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά την ίδια περίοδο εκτιμάται στο 7%, οι ειδικοί κάνουν λόγο για «τοπικές φούσκες» που δεν απειλούν προς το παρόν να οδηγήσουν σε κατάρρευση ολόκληρη την οικονομία, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Ισπανία, με την Ολλανδία να κινδυνεύει να γίνει η... τρίτη της παρέας. Ακόμα και η ίδια η BuBa παραδέχεται ότι μια πιθανή διόρθωση στην αγορά κατοικιών θα οδηγούσε σε «αισθητή απώλεια εισοδήματος» για τα νοικοκυριά, αλλά δεν θα είχε ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις, ούτε θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας.
Ανησυχία
Παρόλα αυτά, τα στοιχεία της Bundesbank αναμένεται να εντείνουν την ανησυχία εντός της Γερμανίας ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (με το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,5% και τον Μάριο Ντράγκι να έχει δεσμευθεί να το διατηρήσει στα επίπεδα αυτά για το ορατό μέλλον) είναι υπερβολικά χαλαρή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αφού όχι μόνο «ροκανίζει» τις καταθέσεις των Γερμανών αποταμιευτών, αλλά και προκαλεί συμπτώματα υπερθέρμανσης στην αγορά κατοικιών. Η έντονα ανοδική τάση είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τη χώρα και έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπου οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε ναδίρ επταετίας.
Μέτρα
Όπως σημειώνει η Bundesbank, μετά το σπάσιμο της φούσκας ακινήτων στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η αγορά real estate της Γερμανίας που βρισκόταν σε λήθαργο για πολλά χρόνια, έγινε πιο ελκυστική στους επενδυτές του εξωτερικού, ενώ τα χαμηλά επιτόκια κατέστησαν πιο προσβάσιμα τα στεγαστικά δάνεια και οδήγησαν πολλα γερμανικά νοικοκυριά να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, μακριά από την παραδοσιακή αποταμίευση.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η BuBa θέλει να αποθερμάνει την αγορά θα πρέπει είτε να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ (πράγμα δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών στις υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής) είτε να προχωρήσει η ίδια σε στοχευμένα μέτρα, αυξάνοντας π.χ. τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις των τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια.