06 Σεπτεμβρίου 2013

Η "ολική επαναφορά" του ΣΕΒ

http://www.skai.gr/files/temp//4908C8B2E70C9D9C8D8DCB848E45A2C8.jpg
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
«Αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα». Έτσι προσδιόρισε  το πολιτικά ηχηρό δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στενός συνεργάτης του προέδρου του συνδέσμου, κου. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με τον οποίο συνομίλησε το Capital.gr. Βασικές αιχμές του βιομηχανικού αυτού... «wake up call προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση»,  όπως οι ίδιες πηγές χαρακτήρισε το εν λόγω δελτίο τύπου,  ήταν δύο:  Από τη μια μεριά το «λογιστικό», όπως χαρακτηρίζεται από το ΣΕΒ, πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της χώρας. Από την άλλη, το «πληθωρικό εγκώμιο» που πλέκουν «επίσημα χείλη» για κλάδους όπως  ο τουρισμός και η ναυτιλία.

«Αυτά τα... ροζ συννεφάκια πρέπει να φύγουν από τον ορίζοντα μας σιγά - σιγά» επισήμαναν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr, επαναλαμβάνοντας με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση το τι λέει δημοσίως ο ΣΕΒ δύο μόλις μέρες πριν τα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά: - «Είναι σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική η επικοινωνιακή επικέντρωση στο στόχο της επίτευξης πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος».  Κάτι τέτοιο «διευκολύνει ασφαλώς τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τη Γερμανία, ώστε να αναγνωρίσουν τις αντικειμενικές ανάγκες της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και να συνεχίσουν να τη στηρίζουν». «Ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα έχει κυρίως συμβολική σημασία. Δεν προσελκύει επενδυτές. Δεν αποτελεί κίνητρο για τους εγχώριους επενδυτές. Δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση. Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν φέρνει ανάπτυξη».

* «Η βιομηχανία (και όχι ο τουρισμός και η ναυτιλία) είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής μας οικονομίας –μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μια μεροληπτική διαιτησία». Η κυβέρνηση «πρέπει να αναθεωρήσει την άποψη της για τη δυναμική, τις προτεραιότητες και το μέλλον της εθνικής οικονομίας, χαράσσοντας μια επιθετική πολιτική στήριξης της βιομηχανίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ΣΕΒ έχει αποφασίσει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στόχος του ΣΕΒ είναι ένας:  «Να έλθει στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας η ανάπτυξη της βιομηχανίας όπως κάνουν πλέον όλες οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία». Και αυτό γιατί γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές πως «το μοντέλο της κυριαρχίας των υπηρεσιών και του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν... δουλεύει πλέον όπως παλιά».

Ο ΣΕΒ, μάλιστα, για να τεκμηριώσει τη θέση του περί της ανάγκης ολικής επαναφοράς της βιομηχανίας στις δυτικές οικονομίες, έχει ξεκινήσει εκτεταμένες θεωρητικές και επιστημονικές μελέτες, τις οποίες και θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα αυτών των μελετών, μόνο η βιομηχανία –και σε καμία περίπτωση ο τουρισμός και η ναυτιλία– μπορεί να συνεισφέρει ολόπλευρα στην ανάπτυξη μιας οικονομίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ και της ειδικής ομάδας των εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται αυτόν τον καιρό με την επαναθεμελίωσης της ανάγκης της βιομηχανικής ανάπτυξης, η βιομηχανία συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία (15,5% ή 28,4 δισ. ευρώ).


Πηγή:www.capital.gr