06 Σεπτεμβρίου 2013

Ν.Χριστοδουλάκης: Βρείτε για ποιο λόγο μας έβαλε ο Γ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ-Υπήρχαν εναλλακτικές


xristodoylakhs

Σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου, που το 2010 επέλεξε να καταφύγει στο μνημόνιο και το ΔΝΤ, ενώ κατά τη γνώμη του υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, έκανε ο πρώην τσάρος της οικονομίας των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή εκπομπή του Vima FM.Τι προτείνει για το κούρεμα και τις σχέσεις με την τρόικα

Αντίθετος σε νέο κούρεμα αλλά και στην συνέχιση της καταλυτικής παρέμβασης της τρόικα στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής στη χώρα μας παρουσιάστηκε ο πρώην Υπουργός οικονομικών των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή της πρωινής ζώνης του Vima FM.

Παράλληλα, εκτίμησε ως ανεξήγητες και αντιφατικές τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2010 για τη διαχείριση της κρίσης καθώς όπως επεσήμανε υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις από την προσφυγή στο μνημόνιο και το ΔΝΤ. Τόνισε, δε, ότι αποτελεί αντικείμενο των δημοσιογράφων να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τους λόγους της αντιφατικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση το 2010.

Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός,θα μπορούσε το 2010 η ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό έντοκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας για να καλύψει άμεσα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, όπως έκανε η Ιρλανδία την ίδια περίοδο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, με δανεισμό “κάτω από το ραντάρ”, με επιτόκια του 1 έως 1,5% που ισχύουν στα βραχυπρόθεσμα δάνεια των εντόκων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση τουλάχιστον για ένα χρόνο μέσα στον οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει την πορεία εξόδου από την κρίση.

Αντίθετα, η τότε πολιτική ηγεσία, ανεξήγητα κατά τον πρώην υπουργό, επέλεξε τον πολυετή δανεισμό μέσω ομολόγων, με αποτέλεσμα κάθε φορά το spread να εκτοξεύεται στα ύψη και στο τέλος, η χώρα να πάψει να δανείζεται από την ελεύθερη αγορά.

Επίσης, αντιφατική χαρακτήρισε ο κ. Χριστοδουλάκης τη στάση της κυβέρνησης το 2010 να εξαγγείλει έναν “χαλαρό” προϋπολογισμό στο μοντέλο του λεφτά υπάρχουν, αντί για ένα εξ’ αρχής σφικτό προϋπολογισμό και μετά από δύο μήνες, η ίδια κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι η χώρα έπεσε σε οικονομικό αδιέξοδο και ότι μονόδρομος για την επιβίωση ήταν η λύση του μνημονίου και του ΔΝΤ.

Σε ότι αφορά το νέο κούρεμα που συζητείται, ο πρώην υπουργός τάχθηκε εναντίον αυτής της λύσης, καθώς όπως εξήγησε από το προηγούμενο κούρεμα των 140 δις, τα 40 δις ξαναμπήκαν στο ελληνικό χρέος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης. Η λύση κατά τον πρώην υπουργό είναι το υπάρχον χρέος να αποτελεί μια εσωτερική σύμβαση του ελληνικού κράτους που θα είναι κλειδωμένη στα ελληνικά συρτάρια και ταυτόχρονα, η χώρα να καταφύγει σε μακροχρόνια μετακύλιση μέσω ομολόγων ακόμα και 50 ετών του ελληνικού χρέους με παράλληλη “δραματικά” μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 1-1,5%.

Σε ότι αφορά αυτόν ακριβώς το δανεισμό ο κ. Χριστοδουλάκης κατέθεσε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να βγει πολύ νωρίτερα στο διεθνή δανεισμό, από την περίοδο Μαρτίου Απριλίου και μάλιστα ότι αυτό μπορεί να συμβεί αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Εκτίμησε δε, ότι και η καγκελάριος Μέρκελ, στην οποία πρόσφατα ο ίδιος έστειλε μια πολύ σκληρή επιστολή σαν απάντηση της δήλωσης της, ότι κακώς η Ελλάδα έγινε μέλος της ΟΝΕ και την οποία δημοσίευσε και το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα είναι πιο απελευθερωμένη και πιο “ανοιχτόμυαλη”.

Τέλος, ο πρώην υπουργός έθεσε ως άμεση βασική προτεραιότητα να απαλλαγεί η Ελλάδα από τη μέγγενη της έξωθεν υπαγόρευσης από τους δανειστές. Χαρακτηριστικά είπε ότι “δεν μπορούν οι λαοί να προχωρήσουν, όταν κάποιοι απ’έξω τους διαφεντεύουν” και επεξήγησε ότι ο ρόλος της τρόικα πρέπει να είναι συμβουλευτικός και ελεγκτικός αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να διαμορφώνει την πολιτική της κυβέρνησης η τρόικα.http://7imeres.gr/