20 Σεπτεμβρίου 2013

Η διασπορά των χημικών στη Συρία επιταχύνεται/ Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://photo.kathimerini.gr/files/ul/news/4_world/syria2009emfylios.jpg
Η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μέχρι τα μέσα του 2014, αποτελεί νίκη της διπλωματίας σε βάρος της στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων καθώς και επικράτηση του Μπαράκ Ομπάμα επί των φιλοπόλεμων κύκλων της Δύσης. Ίσως η προσοχή και μετριοπάθεια αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου να μεταφράζεται από τους ανωτέρω κύκλους ως δισταγμός και αναποφασιστικότητα αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι ο Ομπάμα, με την συνδρομή της Μόσχας, απέτρεψε την στρατιωτική περιπέτεια των ΗΠΑ με την οποία ο ίδιος τόσο διαφωνεί.
Τί σημαίνει, λοιπόν, η νέα συμφωνία για την ασφάλεια της Συρίας και της περιοχής;
Πέραν του ότι απετράπη η γενίκευση του συριακού εμφυλίου στις όμορες χώρες και ότι δίδεται κάποια προοπτική από την Δύση για την μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας, το μεγαλύτερο κέρδος της Δύσης από αυτή την συμφωνία είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση του Ασσάντ με την συμφωνημένη παράδοση του οπλοστασίου του. Είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση διότι είναι δύσκολο να στοχεύσεις ένα κράτος με χημικά όπλα. Το δυσδιάκριτο στοιχείο στην εν λόγω συμφωνία είναι κατά πόσο οι ΗΠΑ θα υλοποιήσουν την πλήρη παράδοση των χημικών της Δαμασκού και πως θα διασφαλίσουν την μη επιτάχυνση της διασπορά τους.

Ο Ασσάντ από την πλευρά, επιτυγχάνοντας την αναβολή της αμερικανικής επίθεσης, κερδίζει χρόνο και αναπροσαρμόζει την τακτική του. Εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες για μεταφορά μέρους του οπλοστασίου του στο Ιράκ και το Λίβανο αλλά και σε διάφορα μέρη της Συρίας, τότε λογικό είναι να επιδιώκει την απόκρυψη σημαντικού μέρους του οπλοστασίου από την Δύση και την παράδοση μέρους του σε αυτή το ερχόμενο καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να ενδυναμώσει τον σηιτικό άξονα στην περιοχή.

Η εν λόγω τακτική όμως περιπλέκει τα πράγματα, διότι επιταχύνει τη διασπορά των χημικών και καθίστα σχεδόν αδύνατη την υλοποίηση της άρτι υπογραφείσας συμφωνίας. Παράλληλα, λόγω του ρευστού πολεμικού μετώπου του συριακού εμφυλίου, είναι μεγάλος ο κίνδυνος για τα χημικά που βρίσκονται διεσπαρμένα στη Συρία να πέσουν σε χέρια ακραίων στοιχείων της συριακής αντιπολίτευσης. Και όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν τα χημικά έχουν χρησιμοποιηθεί εκατέρωθεν στον συριακό εμφύλιο. Είναι, λοιπόν, επιτυχία από άποψη ασφαλείας η πρόσφατη συμφωνία για την Συρία;
http://portal.kathimerini.gr/