20 Σεπτεμβρίου 2013

Πινγκ Πονγκ στον ΟΗΕ;

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZJ-r3hOfMXyG_tEgjWlXBW-ErtzGUQl1MnfbJIenjRn2eLXfXEQ
Το 1971 η μετάβαση μιας Ομάδας Πινγκ Πονγκ των ΗΠΑ στο Πεκίνο ήταν το πρώτο δημόσιο δείγμα γραφής της προσέγγισης με την Κίνα του Μάο που είχαν αποφασίσει οι Νίξον - Κίσινγκερ, που έναν χρόνο αργότερα επισκέπτονταν το Πεκίνο.Σήμερα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν έχουμε πολύ σαφέστερα μηνύματα που μας προϊδεάζουν όχι μόνο για εξομάλυνση αλλά για πιθανή μεγάλη ανατροπή. Τον περασμένο μήνα ο Ομπάμα απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Ρουχασνί, ο οποίος απάντησε και προφανώς έγραψε κάτι παραπάνω από «ευχαριστώ».

Στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της κρίσης για τη Συρία και μάλιστα πριν καν γίνει η στροφή προς την αναζήτηση πολιτικής λύσης, το Ιράν κράτησε τους μέγιστους δυνατούς χαμηλούς τόνους με δεδομένη την ολόπλευρη διαπλοκή-εμπλοκή του με το καθεστώς της Δαμασκού. Προχθές Τετάρτη ο Ρουχανί σε συνέντευξή του στο ανερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC τόνισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι δηλώσεις Ρουχανί ενισχύουν την αξιοπιστία του πρωτοσέλιδου θέματος του Guardian της Δευτέρας όπου η ανταλλαγή επιστολών Ομπάμα-Ρουχανί χαρακτηρίζεται ως προετοιμασία εδάφους για συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη καθώς θα ανέλθουν στο βήμα πρώτος ο Ομπάμα και μετά από λίγες ώρες ο πρόεδρος του Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση ένας συμβιβασμός συμφέρει και τις δύο πλευρές: -Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απαλλάσσονται ταυτόχρονα από τα χημικά της Δαμασκού και από τη δυνατότητα ανάδειξης της Τεχεράνης σε Πυρηνική Δύναμη. Επιπλέον οι ΗΠΑ μπορούν να αξιοποιούν τη σύγκρουση σιιτικού και σουνιτικού Ισλάμ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή

Το Ιράν απαλλάσσεται από τις κυρώσεις και τη δαπανηρή στήριξη του Ασαντ, διατηρεί την επιρροή του στη Συρία και στον Λίβανο και επιπλέον βλέπει τα συμφέροντά του να συγκλίνουν με την αμερικανική πολιτική τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, το Ιράν κατοχυρώνει στρατηγικό βάθος προς δυσμάς και ανατολάς και περιορίζει τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας, ενώ εκμηδενίζει τον νεο-οθωμανισμό των Ερντογάν - Νταβούτογλου.
kapopoulos@pegasus.gr-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ