30 Σεπτεμβρίου 2013

Σύγκρουση Τιτάνων στην Άγκυρα Του Νίκου Στέλγια


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3mmrKFnVN4EHGU0VsXs0j9lc-cJACpaX-jtLtsUIUrI1tRCNs
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Κίνημα Γκιουλέν απασχόλησε για μια ακόμη φορά την τουρκική επικαιρότητα με ένα ανακοινωθέν, το οποίο δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο. Στο ιστορικό ανακοινωθέν, το κίνημα ξεκαθάρισε δημοσίως τον προβληματισμό του απέναντι στις «επιθέσεις», τις οποίες δέχεται το Κίνημα το τελευταίο διάστημα από τους κύκλους της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Το κίνημα θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες «επιθέσεις» είναι αδικαιολόγητες και ότι επισκιάζουν την συνεργασία του με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η οποία άνοιξε τον δρόμο της εξουσίας στον κ. Ερντογάν και στους συντρόφους του πριν από περίπου δέκα χρόνια.
Ο ψυχρός πόλεμος στις σχέσεις Κινήματος Γκιουλέν - κυβέρνησης ΑΚΡ ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την συντριπτική νίκη που κατέγραψε το ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Αμέσως μετά το τέλος των εκλογών, το κίνημα ζήτησε δημοσίως από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην διαδικασία  εκδημοκρατισμού της χώρας και την αποτελεσματική καταπολέμηση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Σύμφωνα με τους κύκλους του κινήματος, στην νέα περίοδο, το ΑΚΡ θα έπρεπε να διακόψει την συνεργασία του με το κατεστημένο τόσο του τουρκικού κράτους, όσο και του κουρδικού κινήματος. 

Μετά τις εκλογές του 2011, το ΑΚΡ δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τις υποδήσεις του κινήματος. Στην περίπτωση λ.χ. της εκδίκασης των εκπροσώπων και των υποστηρικτών του τουρκικού κατεστημένου, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και οι συνεργάτες του έσπευσαν να υποστηρίξουν τον φυλακισμένο πρώην επιτελάρχη του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπάσμπουγ. Ακόμη, το ΑΚΡ επέλεξε να αποσιωπήσει την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο τουρκικό πρωτάθλημα, γεγονός που δυσαρέστησε έντονα τους κύκλους του κινήματος. Άλλωστε, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, πίσω από την φυλάκιση του κ. Μπάσμπουγ και μιας σειράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων βρίσκονταν οι μυστικές υπηρεσίες της τουρκικής αστυνομίας και οι Τούρκοι δικαστές, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με τους κύκλους του Κινήματος Γκιουλέν.
 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις αρχές του 2012, οι Τούρκοι εισαγγελείς επιχείρησαν να ανακρίνουν τον στενό συνεργάτη του Τούρκου Πρωθυπουργού και αρχηγό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν. «Στόχος των διωκτικών αρχών ήταν η φυλάκιση του κ. Φιντάν. Μετά την επίτευξη του εν λόγω στόχου, σειρά θα είχε ο Πρωθυπουργός Ερντογάν. Ποιος ξέρει τι είδους αναστάτωση θα ακολουθούσε...». Σημαντικά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι πίσω από αυτές τις ριψοκίνδυνες πρωτοβουλίες κρύβεται το Κίνημα Γκιουλέν, το οποίο επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να μπλοκάρει την εκλογή του κ. Ερντογάν στην Προεδρία της Δημοκρατίας», αυτά τονίζει μια τουρκική πηγή της «Κ», η οποία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τους κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα.
 

«Στο υπόβαθρο της σύγκρουσης Κινήματος Γκιουλέν - κυβέρνησης Ερντογάν βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές του 2014», τονίζει ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ορχάν Μπούρσαλι. Κατά την άποψη του έμπειρου δημοσιογράφου, την τελευταία περίοδο, το Προεδρικό Μέγαρο έχει έρθει σε συνεννόηση με το Κίνημα Γκιουλέν για την επανεκλογή του Αμντουλλάχ Γκιουλ στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της γειτονικής χώρας κατά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου καλοκαιριού.
 

Στην τουρκική πρωτεύουσα, η ένταση, η οποία επικρατεί την τελευταία περίοδο στις σχέσεις Προέδρου Γκιουλ - Πρωθυπουργού Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αισθητή. Πριν από λίγο καιρό, ο Πρόεδρος Γκιουλ εξέφρασε στο στενό κύκλο των συνεργατών του την δυσαρέσκεια του σχετικά με μια νέα πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος, η οποία σκόνταψε την τελευταία στιγμή στην τουρκική δικαιοσύνη. Μετά τις εκλογές του 2011, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να τροποποιήσει το τουρκικό σύνταγμα με απώτερο στόχο τον αποκλεισμό του κ. Γκιουλ από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, οι Τούρκοι δικαστές δεν συμφώνησαν με αυτή την πρωτοβουλία και με αυτό τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την συμμετοχή του κ. Γκιουλ στις προεδρικές εκλογές. Την ίδια περίοδο, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να ανοίξει τον δρόμο για την μετάβαση της χώρας σε ένα προεδρικό σύστημα. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΑΚΡ, μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν θα διατηρούσε τον έλεγχο του κόμματος του και της κυβέρνησης. Ωστόσο και το συγκεκριμένο σχέδιο σκόνταψε στην αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης και τελικά αποσύρθηκε από το ίδιο το κυβερνών κόμμα.
 

Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Γκιουλ και Πρωθυπουργός Ερντογάν εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ωστόσο, κατά διαστήματα στις σχέσεις των δυο ισχυρών πολιτικών ανδρών σημειώνονται «αναφλέξεις», οι οποίες στέλνουν ωστικά κύματα σε ολόκληρη την Τουρκία. Την προηγούμενη εβδομάδα μια τέτοια ανάφλεξη έλαβε χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο κύκλος του Πρωθυπουργού Ερντογάν εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο πρόσωπο του Τούρκου Γενικού Γραμματέα της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, Εκμελετντίν Ιχσάνογλου για την στάση του σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ιχσάνογλου είναι στενός συνεργάτης του Προέδρου Γκιουλ και ότι στο παρελθόν το τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για την εκλογή του ίδιου στο σημερινό του αξίωμα.      http://www.kathimerini.com.cy